Het blijft winter

Een omschakeling naar zacht, droog en zonnig lenteweer lijkt nog lang niet in zicht. De weerkaarten ogen zelfs tot en met volgende week, als woensdag op de kalender de lente begint, opvallend koud voor de tijd van het jaar, met vrij regelmatig winterse neerslag.

In de nacht naar vrijdag komen brede opklaringen voor en zal het met weinig wind voor de zoveelste keer deze winter gaan vriezen. Op sommige plekken in met name Limburg kan het afkoelen tot omstreeks of iets onder de min 10 graden. Vlak aan zee zal het nog het minst koud zijn met veelal 1 tot 3 graden vorst.

Vrijdag lijkt er een tweedeling in het weer op te treden: in de oostelijke helft is veel zonneschijn, terwijl in de westelijke provincies de bewolking toeneemt. Daaruit zal in de avonduren waarschijnlijk neerslag vallen en dat kan zowel regen als sneeuw zijn. Met een stevige zuidzuidoostenwind, aan de kust kracht 6, stijgt de temperatuur tot tussen 3 en 5 graden. Aanhoudend koud dus.

Zaterdag volgt uiteindelijk overal regen, mogelijk voorafgaand door (smeltende) sneeuw. Bij een aanhoudend stevige zuidoostenwind wordt het iets minder koud: maximaal 6 graden.

Zondag wordt opnieuw bewolkt en regenachtig weer verwacht. De temperatuur stijgt een streepje, tot 7 graden.

Volgende week dreigt het opnieuw kouder te worden, met later mogelijk opnieuw sneeuw.