Grimm-sculptuur onthuld in de Efteling

Ter ere van 200 jaar Grimm heeft ‘Roodkapje’ vandaag in de Efteling een sculptuur onthuld van de beroemde sprookjesschrijvers, zo schrijft Literatuurplein. Het is direct een ode aan het bekende pretpark, dat zich door 15 Grimm-sprookjes heeft laten inspireren.  Het beeld is aangeboden door de Deutsche Grimmgesellschaft, een vereniging die zich ontfermt over de nalatenschap van de gebroeders Grimm. De

Ter ere van 200 jaar Grimm heeft ‘Roodkapje’ vandaag in de Efteling een sculptuur onthuld van de beroemde sprookjesschrijvers, zo schrijft Literatuurplein. Het is direct een ode aan het bekende pretpark, dat zich door 15 Grimm-sprookjes heeft laten inspireren. 

Het beeld is aangeboden door de Deutsche Grimmgesellschaft, een vereniging die zich ontfermt over de nalatenschap van de gebroeders Grimm. De sculptuur werd onthuld in het kader van het Grimm Symposium, dat ter ere van het 200-jarig jubileum van de beroemde sprookjes van Grimm in de Efteling werd gehouden.

Een jaar geleden kwam naar buiten dat er 500 nieuwe sprookjes van de gebroeders Grimm waren ontdekt. Ze werden grofweg 150 jaar geleden verzameld en weggestopt door de plaatselijke historicus Franz Xaver von Schönwerth (1810-1886). Dankzij een cultureel curator kwamen ze weer bovendrijven.

Jacob en Wilhelm Grimm, in 1785 en 1786 in Hanau als oudste twee van zes kinderen geboren in een gezin dat behoorde tot de gegoede burgerij, werden in de late achttiende eeuw in een heersende romantisch-nationalistische klimaat voorvechters van de romantiek. Aanvankelijk hadden de broers de ambitie om met een wetenschappelijk project de traditionele plattelandscultuur en vertelkunst te beschermen tegen de oprukkende industrialisatie. Ze waren van mening dat de puurheid van de volksverhalen mocht niet verloren gaan. Dat project mondde in 1813 uit in de verschijning van de eerste editie van de Kinder- und Hausmärchen.

Een foto van de sculptuur die vandaag in de Efteling is onthuld is te zien op Literatuurplein.

    • Roderick Nieuwenhuis