Geschilderde Facebook-posts

None

Alex Baams: Post-it. T/m 13 april bij Galerie Vonkel, Assendelftstraat 17-19, Den Haag. Di-za en laatste zo van de maand 12-18u. Inl. www.vonkel.nl ****

Alex Baams (1988) is schilder en daarom post hij geen foto’s op Facebook, maar schilderijtjes en tekeningen. Hij doet dat inmiddels een jaar en toont nu bij Galerie Vonkel in Den Haag dertig paneeltjes uit de reeks. Ze zijn in het echt nog kleiner dan ze op Facebook al leken, kleiner dan menige negentiende-eeuwse olieverfschets. Dat formaat past goed bij het terloopse van een Facebook-post. Even een schilderijtje van de verjaardagstaart voordat-ie werd aangesneden, de nieuwe rode gympen aan de voeten van de schilder, een raar bordje waar zijn oog op viel in een winkel. Bescheiden mededelingen over bijna niets, waaraan – je zou het haast vergeten – toch vaak een paar uur geduldig gepield is. Het hoge tempo van Facebook versus het lage van schilderen. Mooi project. Like.

Mijn enige bezwaar is dat Baams duidelijk werkt naar foto’s, die hij waarschijnlijk met zijn mobieltje maakt. Daardoor zijn zijn Facebook-schilderijtjes eigenlijk toch nog Facebook-foto’s, maar dan in verf. Het zou allemaal nog wat onmiddellijker worden als hij bijvoorbeeld met een tekenprogramma op zijn smartphone ging vingerverven, zonder foto als tussenstadium, of als hij in zijn schilderijen de foto’s wat meer durfde los te laten.

Veelbelovend wat dat betreft is het enige grote schilderij op de tentoonstelling dat niet tot de Facebook-serie behoort. Een streng geregisseerd beeld in afgewogen kleuren. Zestien stoelen in een kring op een egaal groen vlak, een tafeltje met plastic bekertjes en colaflessen. Wat staat hier te gebeuren? Groepstherapie? Kinderfeestje? De opstelling is misschien gezellig bedoeld, maar heeft tegelijk iets ongemakkelijks, iets verdrietigs. Zo’n dubbelzinnige sfeer kun je in een schilderij beter oproepen dan met een telefoonfoto. Daar liggen dus mogelijkheden voor de Facebookschilder.

    • Gijsbert van der Wal