Geert Mak en Carolijn Visser op shortlist Bob den Uylprijs 2013

Reisschrijvers Geert Mak en Carolijn Visser maken kans op de 10de VPRO Bob de Uylprijs, de in 2004 geïnitieerde prijs voor het beste journalistieke reisboek van het afgelopen jaar. Dat heeft de VPRO bekendgemaakt. In totaal zes auteurs maken kans op 7.500 euro.

Uit de ruim vijftig ingezonden titels stelde de jury, met daarin naast voorzitter Job Cohen ook VPRO-hoofdredacteur Karen de Bok, schrijver Christine Otten, schrijver Pauline Slot en journalist Laura Starink, de volgende shortlist samen:

Geert Mak - Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika (Atlas/Contact)
Monique Samuel - Mozaïek van de revolutie. Een kijkje achter de deur van mijn nieuwe Midden-Oosten (De Geus)
Pascal Verbeken - Grand Central Belge. Voetreis door een verdwijnend land (De Bezige Bij Antwerpen)
Carolijn Visser - Argentijnse avonden. Van de Zwart Janstraat naar de pampa (Atlas/Contact)
Fred de Vries - Afrikaners. Een volk op drift (Nijgh & Van Ditmar)
Maarten Zeegers - Wij zijn Arabieren. Portret van ondoordringbaar Syrië (Podium)

Geert Maks Reizen zonder John is, waarin de auteur vijftig jaar na dato Nobelprijswinnaar John Steinbecks’ ’On the Road’-reisboek Travels with Charley (1962) nareist, werd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad niet louter positief ontvangen. Recensent Auke Hulst miste bijvoorbeeld ontboezemingen van Mak zelf in het reisboek:

‘Mak blijft veel meer op afstand – een schim in zijn eigen boek. Ik ervaar dat als een gemiste kans. Het intrigerende van reizen is niet alleen wat je in de buitenwereld tegenkomt, maar juist wat dat bij je losmaakt. Elke reis is een innerlijke en het decor is een spiegel. Steinbeck weet dat. ‘Onze ochtendogen beschrijven een andere wereld dan onze middagogen, en onze vermoeide avondogen kunnen vast alleen verhalen over een vermoeide avondwereld.’ Mak boetseert liever een journalistieke en historische waarheid uit feiten.’

De prijsuitreiking vindt op zondag 12 mei plaats in het Vlaamse cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam. Dan zal ook de winnaar van de eerste zogenaamde ‘VPRO bagagedrager’, een aanmoedigingsprijs voor jonge reisschrijvers. Bekend worden gemaakt. De VPRO Bob den Uylprijs heeft onder andere tot doel het auteurschap in herinnering te brengen van de in 1992 overleden reisschrijver Bob de Uyl. Vorig jaar ging de prijs naar P.F. Thomese, het jaar daarvoor won Cees Nooteboom Neerlands grootste onderscheiding voor een Nederlandstalig reisboek.