EU-employé in Syrië gedood

Bij zware gevechten tussen rebellen en regeringstroepen om wijken van de Syrische hoofdstad Damascus is gisteren onder anderen een staflid van de vertegenwoordiging van de Europese Unie gedood. De man, Ahmad Shihadeh (32), vond de dood bij een raketaanval door het regeringsleger op rebellen in de zuidelijke wijk Daraya. Het leger gebruikt al maandenlang zware wapens tegen woonwijken om de opmars van rebellen te stuiten. Een inwoner van Damascus zei dat de regeringsbeschietingen „appartementen op hun grondvesten deden schudden”.

Volgens westerse diplomaten bij de VN in New York heeft Iran de wapenhulp aan het Syrische regime beduidend opgevoerd. In weerwil van een VN-verbod op wapenexport door Iran heeft de islamitische republiek via Irak, Turkije en Libanon aanzienlijke hoeveelheden wapens geleverd, aldus de diplomaten. Iraanse, Iraakse en Turkse functionarissen spraken de beschuldigingen tegen.

Rusland is ook een grote wapenleverancier van het regime. Rebellen worden naar verluidt van wapens voorzien door Golfstaten. Westerse landen weigeren wapens te leveren uit angst dat ze in handen van extremisten komen. (Reuters, AP)