Dit is een artikel uit het NRC-archief

Social media

‘Een dolk in de harten van bloggers’ - Google stopt met Google Reader

Een afbeelding op 'SaveGoogleReader.org', een site opgezet om Google zo ver te krijgen Reader te behouden.
Een afbeelding op 'SaveGoogleReader.org', een site opgezet om Google zo ver te krijgen Reader te behouden.

Eerst de koningin, toen de paus, en nu stopt ook Google Reader. Een verrassing? Niet helemaal. Toch maakt het de digitale tongen flink los. ‘Ik wil er zelfs voor betalen!’, twittert iemand.

Twitter avatar evgenymorozov Evgeny Morozov Dear Elon Musk: put all that Mars nonsense on hold and invest a few billions into building a decent RSS reader.

Google Reader werd in 2005 opgericht om heel veel websites en blogs op één plek te kunnen volgen, door de RSS-feeds van die sites in Reader te laten lopen. Vanaf 1 juli 2013 is de abdicatie van Reader een feit. De zoekreus geeft daar twee redenen voor: ten eerste loopt het aantal gebruikers terug (hoewel een woordvoerder van Google meedeelt die cijfers niet te willen kunnen delen) en ten tweede wil het bedrijf haar energie over minder producten spreiden - de focus die chef Larry Page bij zijn aantreden beloofde. Google is daarom sinds september vorig jaar met een flinke schoonmaak bezig en stopte sindsdien al zeventig producten of features. Op het officiële blog noemt men de nu verdwijnende services, met ergens halverwege verstopt de aangekondigde dood van het populaire Reader.

Verdwijnen van Reader geen grote verrassing

Het verdwijnen van de service mag geen grote verrassing heten. In februari ging Reader al goed stuk, schrijft The Next Web; een teken van het aftakelen van het product. In september vorig jaar sloot Google Adsense for Feeds, waarmee uitgevers wat extra centen konden verdienen met advertenties in RSS-feeds, en eerder werden al een aantal sociale functies uit Reader getransporteerd naar het nog altijd sluimerende monster Google+. Bovendien lijken veel gebruikers - vooral gebaseerd op de ervaringen van ondergetekende - voor interessante links naar sociale media als Twitter en Facebook te kijken, en niet zozeer naar RSS-readers.

De bedenker van Google Reader, Chris Wetherell, is niet verbaasd. Tegen techblog GigaOm vertelt Wetherell, tegenwoordig bezig met startup Avocado (een berichtenservice voor stellen), dat hij eerder verbaasd is dat Reader het nog zo lang vol heeft gehouden. Google zou van het begin af aan eigenlijk niet blij met Reader zijn geweest. Wetherell:

“When they replaced sharing with +1 on Google Reader, it was clear that this day was going to come”

Dat het opheffen van Reader een nieuwe poging is van Google om gebruikers naar Google+ te krijgen, ontkent woordvoerder Jansen:

“Nee, dit is niet daardoor ingegeven. Dit is onderdeel van onze bedrijfsbrede strategie om meer focus aan te brengen in ons productportfolio. Dit is een vervolg op wat we in eerdere blogposts hebben gecommuniceerd: het feit dat we een aantal producten beëindigen of op laten gaan in andere producten. Het is onze doelstelling het gebruiksgemak van onze producten te verbeteren, en om meer resources vrij te maken voor producten die de levens van mogelijk miljarden mensen kunnen verbeteren.”

Een afbeelding van 'SaveGoogleReader.org', waar de verbazing over, en afkeer van het verdwijnen van Reader wordt samengebracht.

Een afbeelding van ‘SaveGoogleReader.org’, waar de verbazing over, en afkeer van het verdwijnen van Reader wordt samengebracht.Een afbeelding van ‘SaveGoogleReader.org’, waar de verbazing over, en afkeer van het verdwijnen van Reader wordt samengebracht.Een afbeelding van ‘SaveGoogleReader.org’, waar de verbazing over, en afkeer van het verdwijnen van Reader wordt samengebracht.

‘Een dolksteek’, ‘Ik zal het heel erg missen’, ‘Dit gaat een rel worden’, ‘WTF?’

De reacties zijn evengoed weinig positief. ‘Als een dolksteek in de harten van bloggers’, schrijft The Atlantic. ‘Is niets dan meer heilig?’ zegt Anthony de Rosa, van Reuters. David Carr, mediajournalist bij de New York Times, suggereert dat Google enkel heil ziet in de informatiebehoefte van gebruikers als er goed aan verdiend kan worden.

Twitter avatar josh_hofer Josh Hofer @googlereader THIS IS THE WORST NEWS EVER. WHY?!?!?!?!?!??! I am TOTALLY heartbroken. WHY WHY WHY?!!?!?
Twitter avatar AdrianChen Adrian Chen Guys I found the best Google Reader alternative: Throw all your computers into the river and come with me to start a new life in the North.
Twitter avatar gonny Gonny van der Zwaag WTF? Google Reader stopt. Dat gebruik ik 20 uur per dag :(
Twitter avatar nbj914 Nicholas Jackson Google: I WILL PAY. Let me keep my Reader.
Twitter avatar ezraklein Ezra Klein I use Google Reader more than any single web site or app save Gmail. I’ll really, really miss it
Twitter avatar BasVroegop Bastiaan Vroegop De stop van Google Reader gaat een gigantische rel worden. Dat krijg je als je het lievelingetje van journalisten/bloggers de kast in doet.

“Anyone who thinks social media is a valid replacement for an RSS-reader, leave the room now!”

Er is inmiddels een petitie gestart (en nog één) om Google zo ver te krijgen Reader heel te laten. En op SaveGoogleReader.org verzamelen liefhebbers zich met zo’n zelfde agenda. De verbazing op ‘Bring Google Reader Back‘ is groot.

Uit de brief bij de petitie:

“Our confidence in Google’s other products -- Gmail, YouTube, and yes, even Plus -- requires that we trust you in respecting how and why we use your other products.”

Wat nu? enkele alternatieven

Het einde van Reader, maar (nog) niet van RSS. Wat nu? Enkele alternatieven op een rij:

Bloglines
Vergelijkbaar met Reader, maar niet zo handig op mobiele platformen.

Fever
Een reader die synchroniseert met het populaire Reeder, en laat zien welke links ‘hot’ zijn en je móet lezen. Niet gratis: 30 dollar per maand.

Netvibes
Veel meer dan een gewone reader, want een heus dashboard met analytics, personalisatie en monitoren van allerlei onderwerpen.

Feedly
Feedly springt meteen in de leeglopende Reader-trein, en biedt een service aan om feeds uit Reader in Feedly te laten lopen, project Normandy.

Flipboard
De magazine-achtige RSS-tool Flipboard doet hetzelfde als Feedly, en schrijft hoe alle feeds uit Reader naar Flipboard te verhuizen.

Reeder
De RSS-app voor iOS-apparaten Reeder heeft nog niet laten weten hoe het zichzelf boven water gaat houden, want deze app werd veel gebruikt in combinatie met Google Reader. Maar ze beloven niet te verdwijnen:

Twitter avatar reederapp Reeder Don’t worry, Reeder won’t die with Google Reader.

Meer alternatieven? Hou deze online spreadsheet bij (in Google Docs..), waar journalisten en bloggers alternatieven met hun bijwerkingen noemen.