Diversen

A picture of Syria's President Bashar al-Assad riddled with holes is seen on the facade of the police academy in Aleppo, after it was captured by Free Syrian Army fighters, March 4, 2013. On Sunday rebels said they captured a police academy on the outskirt of Aleppo, after days of fighting in which rebels killed 150 soldiers, while sustaining heavy casualties. REUTERS/Mahmoud Hassano (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
A picture of Syria's President Bashar al-Assad riddled with holes is seen on the facade of the police academy in Aleppo, after it was captured by Free Syrian Army fighters, March 4, 2013. On Sunday rebels said they captured a police academy on the outskirt of Aleppo, after days of fighting in which rebels killed 150 soldiers, while sustaining heavy casualties. REUTERS/Mahmoud Hassano (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Het Syrieuze bal

Gelijktijdig met het Boekenbal wordt op 15 maart een literaire en lyrische, Nederlandse en Syrische benefiet-avond gehouden. Het is dan precies twee jaar geleden dat de eerste vreedzame demonstraties tegen de zittende leider Bashar al-Assad door het regeringsleger met harde hand werden neergeslagen. Speciaal voor deze gelegenheid zal Arnon Grunberg een tekst schrijven die deze avond zal klinken. Ook Abdelkader Benali, Tsead Bruinja, Marjolijn van Heemstra, Robert Anker, Hella & Freek de Jonge en Jan Boerstoel dragen werk voor tijdens deze bijeenkomst. En het programma wordt muzikaal omlijst door Syrische musici, Presentatie: Désanne van Brederode en Jouman Fattal.

15 maart, 20 uur. De Balie, Amsterdam.www.debalie.nl

Vondelfestival

Theater en muziekfestival op geheime locaties rondom het Vondelpark in Amsterdam. Wie zich aanmeldt ontvangt minimaal een dag voor het festival een e-mail met de startlocatie. Onder andere Theo Nijland, Ruben Hein en Bob Fosko zullen optreden. En na afloop is er een feest op een geheime plek.

15 & 16 maart. Rond het Vondelpark, Amsterdam. www.vondelfestival.nl

Geboortedag P.C. Hooft

Op zaterdagavond 16 maart viert het Muiderslot de 432ste verjaardag van zijn beroemdste bewoner: dichter P.C. Hooft. In de Ridderzaal zijn er verschillende voorstellingen: liederen van P. C. Hooft met klavecimbelbegeleiding, een slam battle met schimpdichten uit de Gouden Eeuw, een klassieke voordracht uit Vondels Lucifer, voordracht van jonge dichters uit eigen werk en een magie-act. De volgende ochtend speelt Kindertheater Stuiter er bovendien de voorstelling Gek op Goud, een bewerking van P.C. Hoofts klucht Warenar voor kinderen. Een levendige komedie voor het hele gezin over het dagelijks leven in de zeventiende eeuw.

16 maart & 17 maart. Muiderslot, Muiden. www.muiderslot.nl