Distributiewerkers Albert Heijn staken

Cartoon van bestuursvoorzitter Dick Boer van Ahold uit een actiefilmpje dat vakbeweging FNV dinsdag lanceerde.
Cartoon van bestuursvoorzitter Dick Boer van Ahold uit een actiefilmpje dat vakbeweging FNV dinsdag lanceerde. Foto FNV

De distributiemedewerkers van Albert Heijn gaan staken. Dat heeft FNV Bondgenoten aangekondigd nu de cao-onderhandelingen tussen de vakbond en het supermarktconcern zijn vastgelopen. AH heeft het door FNV Bondgenoten gestelde ultimatum vannacht laten verlopen.

FNV eist naast loonsverhoging ook meer zekerheid voor het personeel. Werknemers en uitzendkrachten die langer dan anderhalf jaar bij een distributiecentrum werken, zouden een vaste baan moeten krijgen. Volgens FNV heeft AH het aantal vaste banen „sluipenderwijs” teruggebracht; het aantal uitzendkrachten bij de supermarktketen zou de afgelopen vijftien jaar zijn toegenomen van 20 procent tot 50 procent.

De stakingsacties zullen „onaangekondigd en verrassend” zijn, kondigt de vakbond aan. „Ze kunnen op ieder moment van de dag starten, eindigen en weer starten”, zegt Ron Meyer, de campagneleider van FNV Bondgenoten. „Zodat de hoge heren van AH zelf eens ervaren hoe onzekerheid voelt.” De stakingen kunnen tevens leiden tot lege schappen met Pasen, dreigt Meyer.

Afgelopen dinsdag lanceerde FNV al een televisiespot met de boodschap ‘Laat Albert Heijn weer Albert Heijn zijn’. De vakbond spreekt over een „schokkende trend van de veramerikanisering van het Nederlandse bedrijfsleven: lage lonen, grote onzekerheid en hoge werkdruk, en vette bonussen voor de top”.