Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Politie herkent zich niet in Tygo Gernandt: dat uniform moet uit

Het politieuniform is een A-merk, en daar mag deze suffe agent dus niet in, vindt de politie. Still uit serie
Het politieuniform is een A-merk, en daar mag deze suffe agent dus niet in, vindt de politie. Still uit serie

Tygo Gernandt speelt in televisieserie Dokter Tinus een klunzige agent die bang is om de wet voor te schrijven. Daar is de Nationale Politie niet blij mee. Al die suffe agenten in series zouden volgens de politie niet zomaar een officieel uniform meer moeten krijgen, staat vandaag in NRC Handelsblad.

Gernandt zegt over zijn karakter, politieagent Ken, dat het “een lieve, echte dorpsagent” is:

En dat levert scènes op als deze (uit het eerste seizoen):

Daar kan de politie dus niet helemaal mee leven, schrijft Jonas Kooyman vandaag in NRC:

“Regisseur Pollo de Pimentel kreeg na inzage van zijn script voor het tweede seizoen te horen dat ‘de politie zich niet in het beeld herkent dat van de politie wordt neergezet’ en dat hij voor de opnames, die nu lopen, geen gebruik mag maken van hun beeldmerk op uniformen en auto’s.”

Sinds 1 januari 2013 gelden nieuwe regels voor film- en tvproducenten die gebruik willen maken van het politiebeeldmerk. Producenten moeten hun scenario ter inzage naar de communicatieafdeling van de Nationale Politie sturen. Die wil een centrale regie, zodat duidelijk is wat er waar met dat logo gebeurt. De woordvoerder zegt:

“De beroepsgroep moet beschermd worden als deze op een onrealistische manier in beeld wordt gebracht. Het is niet de bedoeling dat wij in producties onderuit worden gehaald. Wij zijn te vergelijken met een A-merk.”

Sufferds in uniform

En Dokter Tinus maakt er blijkbaar dus een B-merk van. De regisseur vindt het kinderachtig van de politie. De makers van de serie hebben nu snel een nieuw politielogo verzonnen en dragen nu oude politie-uniformen. Maar je zou het wel opvallend kunnen noemen, want de politie wordt wel vaker nog suf, of erger, neergezet.

Zoals hier, in Flodder:

Maar het is niets nieuws, de domme agent, die ook wel van een lekker koekje houdt, zie je ook al bij veldwachter Bromsnor in Swiebertje:

Thomas Acda in Flikken Maastricht trekt het nog wat verder, dit is een echte slechterik in uniform:
http://www.youtube.com/watch?v=_CWlXv1fDPg

Maar ook buiten de grenzen is de slechte, domme agent al decennialang erfgoed. Kijk maar naar deze aparte mannen in uniform in Police Academy:

Of naar Louis de Funès als gendarme:
http://www.youtube.com/watch?v=WZAdenw74e0

En de dikke agent in 3rd Rock from the Sun:
http://www.youtube.com/watch?v=1dJm6WI2uew

Moeten al die agenten straks hun officiele uniform uittrekken van de Nationale Politie?