Consument kan bieden op een stukje bos

Vanaf half mei kan iedereen bieden op een lange reeks kavels natuur die Staatsbosbeheer in de verkoop doet. De eerste kavels betreffen het gebied Daarle in Overijssel, tussen Ommen en Almelo.

Staatsbosbeheer moet in de komende vier jaar (2013-2017) in totaal 100 miljoen euro overmaken naar de staatskas. De verplichting stond al in het regeerakkoord van het vorige kabinet. „De enige manier om dat te doen, is grond verkopen”, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. Het gaat om natuurgebieden die buiten de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS) vallen maar die daarom volgens Staatsbosbeheer „niet minder waardevol” zijn. In totaal beheert Staatsbosbeheer 17.000 hectare grond buiten de EHS. Het is niet zeker of alle gronden verkocht worden. Dat gebeurt alleen als de veilingen niet voldoende opleveren.

Vrijwilligers van Staatsbosbeheer in onder meer Overijssel maken zich zorgen over de toekomst van de natuur. De enige bescherming die de gebieden straks nog hebben, zijn de gemeentelijke bestemmingsplannen. En die kunnen worden gewijzigd. Ook Stichting Das & Boom is kwaad. „Als gevolg hiervan worden beschermde soorten verstoord of zelfs verdreven.” De natuurclub wil dat staatssecretaris Dijksma (Natuur, PvdA) de verkoop „onmiddellijk staakt” en dreigt met juridische stappen.

De verkoop staat los van de algemene bezuinigingen. Tot voor kort was er jaarlijks 700 miljoen euro beschikbaar voor natuur in Nederland. Nu is dat 370 miljoen.

    • Arjen Schreuder