Collectieve research

In haar blessuretijd kreeg Sacha de Boer (en om de een of andere reden nooit Rob Trip) weer eens groot nieuws voor de kiezen. De bekendmaking van de identiteit van de nieuwe paus vond zelfs midden in het Achtuurjournaal plaats.

Het was de als „de Vaticaandeskundige Andrea Vreede” aangekondigde voormalige NOS-correspondent in Rome (en niet haar opvolger Rop Zoutberg) die ons met kennis van zaken en bewonderenswaardig elan naar de ontknoping toe praatte. De zes of zeven kandidaten die alle experts de laatste weken naar voren schoven werden opnieuw met ons doorgenomen, maar de winnaar zat er niet bij, hoewel die toch bij de vorige pausverkiezing als tweede was geëindigd. Ach, wat heet deskundig? In ieder geval had de NOS Vreede nooit mogen ontslaan.

Naast de dames De Boer en Vreede was er nog een heldin: nadat Lingo na acht minuten wreed was afgekapt nam Annechien Steenhuizen het in een rechtstreekse nieuwsuitzending tot acht uur over en bleek ook de situatie vorstelijk de baas te zijn. Haar eigen papabilitas voor de vacature De Boer nam per minuut toe, al begin ik ook steeds meer te voelen voor de nooit genoemde Eelco Bosch van Rosenthal.

Rond half 9 nam het Pausjournaal (RKK) het stokje over op Nederland 2 en begon het grote gezelschapsspel op Twitter. Wat zijn we verbonden met elkaar als er iets live op tv onthuld wordt waar we allemaal tegelijk naar kijken! Bovendien viel er iets collectief uit te zoeken: wie is die Jorge Mario Bergoglio eigenlijk?

Na de obligate woordgrappen over witte rook en habemus papam meldden zich eerst degenen die wilden laten weten dat een paus hun niets kon schelen. Bijzondere verschijningsvorm waren de EO-prominenten die mopperden dat dit nu juist op de protestantse Biddag voor het Gewas en de wekelijkse uitzendavond van De vijfde dag moest gebeuren.

Toen kwamen de tips binnen waar we echt iets aan leken te hebben. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wees op een mogelijke andere naamgever van de nieuwe paus: niet alleen de ascetische Franciscus van Assisi, maar ook de jezuïtische missionaris Franciscus Xaverius. Hervorming of evangelisatie?

Uit Limburg werd gerept van een heimelijke schenking van prinses Máxima aan Bergoglio’s aartsbisdom. Er dook een foto van hem op naast dictator Videla, maar de vinder herstelde zichzelf: het was de nuntius. Toch zagen we die foto weer opduiken bij Pauw & Witteman. Antoine Bodar was er niet helemaal gerust op hoe dit zal gaan aflopen voor zijn getergde Kerk.

    • Hans Beerekamp