Buitenlandse vrienden kosten Utrecht drie ton

De Utrechtse bijdrage aan een bosproject in Léon, Nicaragua: 40.000 euro. Uitwisseling van Utrechts onderwijs en cultuur met het Tsjechische Brno: 36.000 euro. Voorbeelden van geld dat de stad uitgeeft aan stedenbanden.

Uit antwoorden op schriftelijke vragen van VVD, SP en de Groep Kuijper blijkt dat Utrecht vorig jaar ruim 300.000 euro uitgaf aan de stedenbanden. Op de vraag wat het draagvlak is onder de Utrechtse bevolking, antwoordt het college van burgemeester en wethouders: nooit gemeten, dus onbekend.

De VVD gaat het college ter verantwoording roepen. VVD-raadslid Dimitri Gilissen: „We moeten zo snel mogelijk stoppen met de stedenbanden. Financieel zitten we in zwaar weer en dit is geen kerntaak van de gemeente. We kunnen dit geld beter in onze eigen stad steken, dan het op de post te doen naar Nicaragua.”

De band met Léon in Nicaragua kost de gemeente het meeste geld. Naast het bosproject betaalde Utrecht 150.000 euro voor de ‘ontwikkeling van de stad’. Sinds 2008 reisden 28 ambtenaren en bestuurders voor 42.000 euro naar Nicaragua en ontving de Stichting Vriendschapsband Utrecht-Léon 60.000 euro. In de brief schrijft het college de band met Brno te willen afbouwen, maar nog niets besloten te hebben over Léon.

Onlangs werd een vriendschapsband getekend met Portland in de Amerikaanse staat Oregon. Ook is Utrecht benaderd voor een band met Tomsk (Rusland), Guangzhou (China), Kyoto (Japan) en Hyderabad (India). Vorige maand bleek uit onderzoek van tv-programma Brandpunt dat de dertig grootste Nederlandse gemeenten de afgelopen vijf jaar in totaal ruim 15 miljoen euro besteedden aan stedenbanden.