brieven

Nog jonger beginnen

Het artikel over het jonge talent dat les krijgt aan het conservatorium van Amsterdam (Erg jong beginnen moet, NRC Handelsblad, 11 maart) behoeft enige correctie naar mijn idee. Pianodocent Marjes Benoist stelt dat het tien jaar geleden kindermishandeling was als een kind een paar uur per dag studeerde.

Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft al meer dan 30 jaar een afdeling jong talent. Daar studeren jonge kinderen vrijwillig uren lang per dag op hun instrument. Het artikel doet vermoeden alsof er iets heel nieuws is uitgevonden in Amsterdam. Omdat het natuurlijk beter is om heel jong op een heel goede manier les te krijgen, bestaat er in Den Haag sinds tien jaar een opleiding voor kinderen vanaf 5 jaar. Overigens is het de vraag wat er van al die muzikanten moet worden: voor maar een heel klein deel zal er een belegde boterham weggelegd zijn later.

Lenie de Zwart

Den Haag

Oergevoel vs. ondeugd

Altijd aardig om te lezen hoe in essentie dezelfde jeugdproblematiek op verschillende wijze wordt geïnterpreteerd. Neem het artikel over het VMBO (Op het VMBO zitten ook veel lieve kinderen, NRC Handelsblad, 9 maart). Allochtone braniemakers worden, volgens een ouder, door een bevriende lerares met wilde beesten vergeleken die uit een soort oergevoel handelen. Eerder in de krant daarentegen doet hoogleraar Van den Brink de autochtone Noord-Nederlandse relschoppers in Haren af als ondeugende jongeren die slechts een feestje wilden.

Josine ten Berge

Amsterdam Bijlmer

Academisch tegendraads

Michiel Hennink, student aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, argumenteert tegen de verschoolsing en de extreme praktijkgerichtheid van het huidige academische onderwijs (De universiteit hoort juist geen praktijkschool te zijn, NRC Handelsblad, 11 maart). Zijn betoog is met name geesteswetenschappers uit het hart gegrepen, temeer daar ook hun onderzoeksfinanciering zucht onder dienstbaarheid aan maatschappij, economie en techniek.

Toch past hier een kanttekening. Je kunt aan Nederlandse universiteiten namelijk nauwelijks iets studeren of er zit een flinke hap filosofie bij. Ook lonkt voor alle studenten de mogelijkheid van een minor (zwaar bijvak) filosofie. Dat is nu precies een vrijplaats voor het soort tegendraadsheid waarvoor Hennink welsprekend pleit. Hier gaat dwars boven rechtlijnig, oorspronkelijk denken boven parate kennis, en het waarom- en-waartoe boven het hoe. Vakwetenschappelijke studenten kunnen hier hun geest scherpen door na te denken over grondslagen en grenzen van hun vak en over de grote filosofische vragen die mensen bezig houden. Daarbij staan hun diepste overtuigingen en hoogste waarden op het spel.

Prof. dr. R.H.A. Corbey

Docent filosofie Universiteit van Tilburg en Universiteit Leiden

Lachen om Hitler

‘Is nu ook in Duitsland de tijd rijp voor lachen om Hitler?’, vraagt correspondent Frank Vermeulen zich af in de NRC van maandag 11 maart (Het Grote Verhaal). De reportage gaat over een pas verschenen boek en een satirische film uit 2007.

Maar al in 1992 was er de film Schtonk! van Helmut Dietl met in de hoofdrol Götz George (bekend als Schimanski uit Tatort). Deze film stak de draak met de fascinatie van de Duitsers voor de vervalste Hitlerdagboeken die door het weekblad Stern in 1983 voor ettelijke miljoen D-Mark waren gekocht en als authentiek gepubliceerd. Op Youtube zijn clips te zien van de onvergetelijke openingsscène, waarin SS’ers de lichamen van Hitler en Eva Braun uit de Führerbunker halen en proberen in brand te steken.

De film werd in de Verenigde Staten genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe voor beste anderstalige film.

Frank Huysmans

Den Haag

De opvolging van Sacha

NRC presenteert enkele kandidaten voor opvolging van Sacha de Boer als journaalpresentator (9 maart). Bij ieder van de zes noemt u positieve en negatieve kanten. Ten aanzien van de verder wel sympathieke Astrid Kersseboom wil ik drie kritiekpunten noemen. 1. Zij zet haar stem te laag in. Gevolg is dat het tweede gedeelte van haar woorden vaak wegzakt in onverstaanbaarheid. Een toneelregisseur of logopedist moet haar kunnen helpen. 2. Zij kan niet zoals De Boer natuurlijk glimlachen aan het eind van haar verhaal. Bij haar is het een soort gemene grijns. Is te verbeteren. 3. Astrid heeft vrij grote neusgaten. Degene die de camera bedient, zou deze wat hoger moeten opstellen. Als er verkiezingen waren over de opvolging, zou Annechien Steenhuizen met haar prettig, natuurlijk voorkomen en duidelijke uitspraak (zonder het poldernederlands van Sacha) mijn ideale nieuwslezer zijn.

John Bougie

Hei- en Boeicop

    • Lenie de Zwart
    • Frank Huysmans
    • John Bougie
    • Josine ten Berge
    • Prof. Dr. R.H.A. Corbey