Brein van alcoholdrinker gaat azijnzuur verstoken

De hersenen van regelmatige drinkers nemen azijnzuur sneller op als brandstof dan die van mensen die slechts af en toe een drankje nemen. Alcohol wordt in het lichaam, vooral door de lever, snel afgebroken tot azijnzuur. Drinken van veel alcohol leidt tot daling van het suikergehalte in het bloed. Maar het brein is dus in staat om in plaats daarvan azijnzuur te benutten. Het zuur wordt in de cellen omgezet tot glutamaat dat als brandstof kan dienen. Dit schrijven Amerikaanse onderzoekers van Yale University afgelopen weekend in het medisch-wetenschappelijke blad Journal of Clinical Investigation.

Na drinken van alcohol kan het azijnzuurgehalte van het bloed wel een etmaal hoog blijven. Azijnzuur is een normaal bijproduct van de afbraak van alcohol in het lichaam.

De onderzoekers vergeleken de stofwisseling van de hersenen van zeven matige drinkers met evenveel regelmatige drinkers. De matige drinkers dronken minder dan twee glazen alcohol per week; de regelmatige drinkers, die de onderzoekers ‘zware drinkers’ noemen, tenminste acht glazen alcohol per week, waarvan één dag met tenminste vier glazen. De proefpersonen kregen met zwaar koolstof gelabeld azijnzuur toegediend, waarna het lot van die stof in het lichaam met een MRI-apparaat gevolgd kon worden. De ‘zware drinkers’ bleken gemiddeld twee keer zoveel azijnzuur in hun hersenen op te hopen dan de matige drinkers.

Zenuwcellen gebruiken glucose als brandstof, maar kunnen dus overschakelen op azijnzuur. De Amerikanen denken dat deze omschakeling een rol kan spelen bij alcoholverslaving. De hersenen kunnen zich daarop gaan instellen, en uit de resultaten van het nu gepresenteerde onderzoek blijkt dat bij regelmatige drinkers inderdaad het geval.

De onderzoekers opperen dat ontwenningsprogramma’s voor alcoholisten rekening kunnen houden met azijnzuurgehaltes in het bloed. De azijnzuurstofwisseling leidt tot de productie van stof adenosine, dat een verdovend effect heeft. Azijnzuur kan dus bijdragen aan de roes.