Bedankt de nieuwe paus ons ook weer voor ‘die bloemen’?

Terwijl de Paus de rest van de wereld alleen een zalig Pasen wenst, krijgt Nederland bij de paastoespraak altijd wat extra aandacht. Sinds 1989 mompelt de paus een bedankje voor ‘die bloemen’ vanaf het balkon van de Sint Pieter. Maar zet Franciscus deze traditie voort?

Het Sint Pietersplein in Rome wordt versierd met bloemen van de Nederlandse bloemist Charles van der Voort, een klein jaar geleden. Foto ANP / Maurizio Brambatti

Terwijl de Paus de rest van de wereld alleen een zalig Pasen wenst, krijgt Nederland bij de paastoespraak altijd wat extra aandacht. Sinds 1989 mompelt de paus een bedankje voor ‘die bloemen’ vanaf het balkon van de Sint Pieter. Maar zet Franciscus deze traditie voort?

Het al bijna een kwart eeuw een ongeschreven regel. Bloemenland Nederland verzorgt met Pasen de bloemenzee op het Sint Pieter en in ruil daarvoor spreekt de paus een bedankje uit. Johannes Paulus II begon er in 1989 spontaan mee en 21 Pasens later sprak Benedictus XVI - tot opluchting van Nederland - ook weer de bekende woorden.

Maar wat gaat de nieuwe Argentijnse paus over een kleine twee weken doen? Er zijn geen vaste afspraken over, maar de Leidse bloemist Charles van der Voort, die al sinds 1986 het bloemwerk op het plein regelt, denkt dat ook Franciscus Nederland gewoon zal bedanken.

“Niets is zeker in het leven, maar we gaan er wel gewoon van uit dat de nieuwe paus de traditie in stand houdt. Ik ben vooral benieuwd hoe hij het gaat zeggen. Ik zag hem gisteren op televisie en het lijkt me een vrolijk mens, dus dat zal wel goed komen.”

Het bedankje kan belangrijk zijn, want het is niet zeker dat Nederland ook na 2015 de bloemen op het Sint Pietersplein blijft verzorgen. Met drie sponsorbureaus zijn contacten getekend tot 2015, maar of de financiering in de jaren daarna ook rondkomt is hoogst onzeker. Hoeveel geld er nodig is wil Van der Voort niet zeggen (“het is een cadeau”), maar hij hoopt de komende jaren via particuliere initiatieven genoeg geld binnen te halen.

“Ik kan me niet voorstellen dat Nederland hier helemaal mee zou stoppen. Of het nu gaat om vreugde of verdriet, bloemen zeggen alles en het is belangrijk dat Nederland internationaal als bloemenland wordt gezien. Wij zijn blij met deze traditie, het Vaticaan is blij met deze traditie. En als de nieuwe paus dan ook nog bedankt zegt, is het helemaal top.”

Of het bedankje - dit jaar dan met een Argentijns accent - nu wel of niet komt, Van der Voort kan niet wachten om naar Rome af te reizen. De bloemen voor het Sint Pietersplein staan in de kassen, de 26e worden ze naar Rome gebracht en de 28e gaat hij met zijn team die kant op om alles in orde te maken.

“Het is onze derde paus, dus dat is sowieso al bijzonder. Ieder jaar worden we door de paus ontvangen, dus ik denk dat het dit jaar niet anders zal zijn. Dat duurt niet langer dan een minuut hoor. Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, Eerste Paasdag, Tweede Paasdag. De paus is een druk man.”

Charles van der Voort aan het werk op het Sint Pietersplein in Rome. Foto ANP / Maurizio Brambatti

Charles van der Voort aan het werk op het Sint Pietersplein in Rome.Charles van der Voort aan het werk op het Sint Pietersplein in Rome. Foto ANP / Maurizio BrambattiCharles van der Voort aan het werk op het Sint Pietersplein in Rome. Foto ANP / Maurizio Brambatti