Spurs moeizaam naar kwartfinale - ook Chelsea en Basel door

Inters Jonathan (rechts) in duel met Tottenham Hotspur's Gylfi Sigurdsson. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

Internazionale is vanavond ondanks een eclatante zege op Tottenham Hotspur uitgeschakeld in de achtste finale van de Europa League. Tottenham overleefde ternauwernood een comeback van Inter in de tweede helft. Chelsea bereikte de kwartfinale door Steaua Boekarest met 3-1 te verslaan.

De Milanezen wonnen in eigen huis met 4-1, maar de Engelsen gingen op basis van het gemaakte uitdoelpunt verder. Na de reguliere speeltijd stond het 3-0, net als vorige week in Londen. Spurs-spits Emmanuel Adebayor scoorde vervolgens het belangrijke uitdoelpunt, waarna Ricky Alvarez nog de eindstand op 4-1 bepaalde.

Spurs trad aan zonder de geschorste sterspeler Gareth Bale en dat gemis liet zich zwaar voelen. De Engelsen werden overklast door Internazionale, dat na twintig minuten op voorsprong kwam via Cassano. Vlak na rust tilde Palacio de marge naar twee, waarna Gallas een kwartier voor tijd met een eigen goal de sensatie compleet maakte.

Kleine opleving van Spurs

Wonderbaarlijk genoeg leefde Spurs aanvankelijk in de verlenging op. Oud-Ajacied Jan Vertonghen en Gallas waren gevaarlijk met kopballen. In de zesde minuut van de eerste verlening was het toch raak voor de bezoekers. Moussa Dembélé, de tweede speler met een eredivisieverleden bij Spurs, schoot hard op het Inter-doel. Goalie Samir Hamdanovic kon nog redding brengen, maar was kansloos op de rebound van Adebayor: 3-1.

Inter toonde wederom veerkracht en maakte via Alvarez kort in de tweede verlenging de 4-1. Ondanks een hevig slotoffensief bleef het daarbij voor de Italianen, waardoor Europese eliminatie een feit werd.

Chelsea poetst nederlaag weg

Ook Chelsea schaarde zich bij de laatste acht van de Europa League. De Engelse club won in eigen stadion met 3-1 van Ajax-bedwinger Steaua Boekarest en poetste daarmee de 1-0 nederlaag uit de heenwedstrijd weg. Fernando Torres maakte de beslissende treffer, maar miste ook nog een strafschop.

Uitschakeling leek voor Chelsea nabij, toen Steaua in de blessuretijd van de eerste helft de 1-1 maakte via verdediger Vlad Chiriches. Chelsea, dat de eerste 45 minuten matig speelde, moest vervolgens twee keer scoren.

Toch slaagden de Blues daar in. Eerst scoorde John Terry en vervolgens ook nog Torres. De veelvuldig bekritiseerde Spanjaard had zijn criticasters nog meer het zwijgen op kunnen leggen, maar verzuimde een strafschop binnen te schieten.

Lazio Roma bereikte probleemloos de kwartfinale. Ook de tweede wedstrijd tegen VfB Stuttgart werd namelijk met twee doelpunten verschil gewonnnen. Na de 0-2 in Duitsland werd het nu 3-1. De Tsjechische spits Libor Kozak stal de show met drie goals.

Ook verlenging bij Rubin Kazan en Levante

Rubin Kazan had een verlenging nodig om Levante uit te schakelen. Net als vorige week in Spanje werd er in de reguliere speeltijd niet gescoord. In de eerste verlenging brak Salomón Rondón vervolgens de ban. In de 112e minuut gooide ploeggenoot Vladimir Dyadun de wedstrijd op slot: 2-0.

Zenit uitgeschakeld

Zenit Sint-Petersburg werd eerder vanavond uitgeschakeld. De Russische club won de return tegen een tiental van FC Basel weliswaar met 1-0, maar dat was niet voldoende na de 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd.

Zenit’s Tomas Hubochan trapt de weg voor Mohamed Salah van Basel (links).Zenit’s Tomas Hubochan trapt de weg voor Mohamed Salah van Basel (links). Foto AP / Sergei GritsZenit’s Tomas Hubochan trapt de weg voor Mohamed Salah van Basel (links). Foto AP / Sergei Grits

Roman Shirokov kreeg vijf minuten voor tijd een uitgelezen kans om een verlenging af te dwingen, maar de Zenit-aanvoerder miste een strafschop.
Zenit lag aanvankelijk op schema om in Zwitserland opgelopen schade weg te poetsen. Bij rust leidde de thuisploeg met 1-0 door een rake kopbal van de Belg Axel Witsel. Even daarvoor was Basel-speler Marcelo Diaz met tweemaal geel van het veld gestuurd.

In de tweede helft slaagde Zenit er echter niet in het numerieke voordeel uit te buiten, ondanks een aantal riante kansen. Danny miste voor open doel, Vladimir Bystrov schoot tegen de binnenkant van de paal en tot slot zag Shirokov zijn slap ingeschoten strafschop gekeerd worden door Basel-doelman Yann Sommer.

De wedstrijdverslagen zijn van Novum

    • Anouk Eigenraam