Avondmaal in de Cowboy Church

None

‘God must be a cowboy at heart // For He created wide open spaces from the start.’ Dat is slechts een van de wijze lessen die deze zondagochtend worden gedeeld in de oude brandweerkazerne langs Manchaca Avenue, niet ver van Austin, Texas. Pastor Barry Chinn – dunne man met cowboyhoed, gouden brilmontuur, vlassige blonde snor en een riem met daarop een cowboy die knielt voor een kruis – leidt daar met een headsetmicrofoon de lokale afdeling van de Cowboy Church.

Pastor Barry begint de dienst met een aantal mededelingen van huishoudelijke aard. Op een gefotokopieerd A4’tje staan de gebedsverzoekjes van deze week. Bijvoorbeeld voor Maryanns zwager die vrijdag een pacemaker krijgt. Voor Gary, de zoon van een vriend van Vera, die is bezeten door Satan. Voor de negentienjarige Vanessa, die poor life decisions maakt en voor Shirley, ook een vriendin van Vera, die last heeft van female problems. Iedereen zou een vriend als Vera moeten hebben.

Na een paar hartverwarmende countrysongs en een korte preek, haalt Pastor Barry op de parkeerplaats even zijn koe uit de trailer. Route 66 is een enorme bruingevlekte Texas Longhorn. Haar hoorns hebben een spanwijdte van zeker anderhalve meter. Pastor Barry moet ’s middags nog een huwelijk voltrekken waarbij de bruidegom op de koe wil zitten. Only in America.

De Longhorn is het symbool van Texas. In 1860 werd de staat bevolkt door 600.000 mensen en 4.000.000 Longhorns, leert het Texas Longhorn Cookbook. In 1927 was het ras echter bijna uitgestorven, maar een federaal fokprogramma redde het beest. Om te zorgen dat zoiets nooit meer zou gebeuren, verenigden bezorgde veehouders zich in 1964 in de Texas Longhorn Breeders Association of America, die dit bijzondere boekje uitgaf. Bijzonder vanwege de ingezonden foto’s van koe-knuffelende Longhorn-afficionado’s, maar zeker ook vanwege het volgende recept: Microwave Meat Loaf*.

Meng alle ingrediënten behalve de ketchup. Schep het in een grote terrine. Druk goed aan en smeer de ketchup erover. Dek af met plastic folie, maar laat een hoekje open voor ventilatie. Zet de magnetron op 650 W en ‘bak’ het gehaktbrood 29 tot 32 minuten (dat staat er echt). Laat tien minuten rusten voor het aansnijden. Ik heb onderweg tussen Waco en Huntsville geen tijd gehad om het zelf te maken, maar wat kan er nou mis gaan in een magnetron?

* Public Health Advisory: The consumption of raw or undercooked food such as eggs or meat which may contain harmful bacteria, may cause serious illness or death, especially if you have certain medical conditions.

    • Joël Broekaert