ASMI boekt winst na verkoop van dochter

Chipmachinebouwer ASM International (ASMI) heeft een deel van zijn belang in zijn Aziatische dochteronderneming verkocht. Dat meldde het bedrijf uit Almere gistermiddag. Door de verkoop van 12 procent heeft ASMI geen meerderheidsbelang meer in dochterbedrijf ASM Pacific Technology. De verkoop van de aandelen levert ASMI ruim 420 miljoen euro op.

De verkoop komt na een jarenlange strijd tussen activistische aandeelhouders en oprichter en grootaandeelhouder Arthur del Prado (81), die nog altijd een vijfde van de aandelen in handen heeft. De beurswaarde van het in de Midkap-index opgenomen ASMI is kleiner dan zijn belang van ruim 50 procent in zijn Aziatische dochter. Dit zorgde er volgens beleggers voor dat het aandeel ASMI structureel te laag gewaardeerd werd op de Amsterdamse beurs.

Oprichter Del Prado en zoon Chuck, de huidige bestuursvoorzitter van ASMI, zagen verkoop lange tijd niet zitten. Na een onderzoek naar de ‘onderwaardering’ van het aandeel ASMI op de beurs, heeft het management besloten slechts een deel van zijn belang te verkopen – het blijft met 40 procent grootste aandeelhouder. Daarmee komen ze de aandeelhouders van ASMI maar ten dele tegemoet. Zij hadden liever gezien dat het hele aandelenpakket ASM Pacific Technology verkocht werd.

De Aziatische dochter is het winstgevende onderdeel van ASMI. Het andere deel lijdt, afgezien van 2011, al jaren verlies. Verkoop van het meerderheidsbelang in Azië zou helpen de verlieslijdende tak weer winstgevend te maken, redeneren beleggers.