André Rieu, zeven dancefeesten en 9.000 agenten op inhuldigingsdag

André Rieu zal op 30 april op het Museumplein in Amsterdam optreden met een orkest van honderd leden. Er komen zeven grote dancefeesten in de stad – ver van de Dam, waar de inhuldiging van koning Willem-Alexander plaatsvindt. Op en om de gebouwen rond de Dam worden oranje en rood-wit-blauwe decoraties met een gestileerde W en M geplaatst, er komen vlaggen en affiches in de stad en langs toegangswegen te hangen, en zo’n negenduizend politieagenten lopen die dag in de stad rond. En Amsterdam is bereid de 7 miljoen euro opzij te leggen waarvan burgemeester Van der Laan zegt dat hij daarmee een „veilig en open” feest kan organiseren dat „sober, maar van hoog niveau” is.

Gisteren stemde de Amsterdamse gemeenteraad in met het voorgestelde budget. Er waren enkele tegenstemmen, de meeste omwille van de kosten, een enkel raadslid principieel: „Ik protesteer tegen de kroning.” Waarop de voorzitter van de vergadering sneerde: „Dat zou een interessant punt zijn als er sprake was van een kroning.”

De burgemeester tekende aan dat hij verwacht dat het bedrag lager zal uitvallen omdat sponsors worden gezocht voor specifieke evenementen. De kosten van het optreden van violist André Rieu en orkest worden bijvoorbeeld al betaald door de Bankgiroloterij. „Artiesten moeten ook voor de eer willen optreden natuurlijk”, zei Van der Laan.

Hij onderstreept dat Amsterdam de kosten van de inhuldiging niet alleen zal dragen. „De inhuldiging in de Nieuwe Kerk komt voor rekening van het parlement – dat is daar de gastheer. Het diner dat het Koninklijk Huis ’s avonds voor zijn gasten aanricht in het Muziekgebouw aan ’t IJ, komt voor rekening van het Koninklijk Huis. Amsterdam betaalt volgens de burgemeester voor crowdmanagement en de verfraaiing van het aanzien van de stad.