Als Primavera begint, spelen de hormonen op

Sanremo - Italia - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - 100e Milano - Sanremo - sfeer illustratie kopgroep met Maarten Tjallingii (Nederland/Team Rabobank) - foto Wessel van Keuk/Cor Vos ©2009 Cor Vos

Zien

DOCU

Holland Sport special: Milaan - SanremoNed. 3, 21.35 - 22.30 uur

Het wielerseizoen kent vele officieuze openingen, maar onmiskenbaar neemt de koorts vooral toe als Milaan-Sanremo op het programma staat. Zoals aanstaande zondag. Dit is jaarlijks de eerste van de vijf grootste klassiekers, de monumenten van de wielersport, en met bijna 300 kilometer ook de langste.

Het is veel meer dan een koers. Milaan-Sanremo, bijgenaamd de Primavera luidt het begin van de lente in. De hormonen spelen op. Ex-winnaar (2006) Filippo Pozato, tevens Ferrari-rijder en vrouwenkenner, verwoordt het mooi: „Alle begeerte die wellicht een winterslaap aan het houden was, ontwaakt.” Hij zei het tegen Wilfried de Jong, die voor een uitzending van Holland Sport naar Italië reisde en ook sprak met oud-winnaar (2009) Mark Cavendish, die een forse bril draagt. En met een rondemiss.

Het levert intrigerende televisie op, met fraaie camerawerk. Aan ontmaskering ook geen gebrek: Loretto Petrucci, winnaar in 1952 en 1953, noemt de grote Italiaanse wielerheld Fausto Coppi „veel meer een duivel dan een heilige”.

Natuurlijk blijft doping niet onbesproken. „Het is onvergeeflijk”, zegt de pastoor van Cipressa. Maar, voegt hij eraan toe: de kerk kan deze zonde toch vergeven. Een geruststellende gedachte.

John Kroon

    • John Kroon