Als het regent kun je de zon schilderen

De negenjarige Camille poseerde in 1877 voor de Franse schilder Gustave Caillebotte en werd daardoor beroemd. Nu is er een boek over hem.

None

Helden uit kinderboeken zijn vaak verzonnen. Maar Camille Daurelle, de hoofdpersoon uit het nieuwe prentenboek Een zondag met Caillebotte, heeft echt bestaan. Hij leefde in Frankrijk aan het einde van de negentiende eeuw. Zijn vader was de tuinman van de rijke familie Caillebotte. Daarom woonde Camille op een heel mooi landgoed, iets ten zuiden van Parijs. Vooral in de zomermaanden was het daar goed toeven. Dan stond de tuin vol met bloemen en kon je kanovaren op de Yerres, de rivier achterin het grote park.

Dat we nu nog steeds weten wie Camille Daurelle was, komt doordat hij geschilderd is door een heel beroemde schilder: Gustave Caillebotte, die leefde van 1848 tot 1894. De ouders van Caillebotte waren heel rijk geworden door het verkopen van bedden aan het leger. Zo rijk dus, dat ze een landgoed konden kopen. Daarom hoefde Gustave Caillebotte niet hard te werken voor zijn geld en had hij alle tijd om te schilderen.

In de zomer van 1877 zag Caillebotte de negenjarige Camille rondlopen door de tuin. Het was op een zondag, en iedereen liep zich een beetje te vervelen. De schilder vroeg aan de jongen of hij wilde poseren. Camille moest heel lang stilzitten, en een beetje serieus kijken. Maar dat kostte hem geen moeite, vertelt Camille in het boek. „Als ik wil, kan ik verschrikkelijk boos kijken zonder boos te zijn.”

In Een zondag met Caillebotte vertelt Camille hoe het is om in 1877 te leven. Op zondag bijvoorbeeld, gaat hij vaak met zijn vader zwemmen in de rivier. Ze hebben dan gestreepte badpakken aan met lange mouwen en broekspijpen. Want dat was de mode in 1877. Soms ligt Camille in het gras en droomt hij dat hij tuinman is, net als zijn vader. Of fotograaf, zoals de broer van Gustave Caillebotte. Maar, denkt hij dan, misschien is het wel beter om toch schilder te worden. Want: „Als het regent, kun je niet fotograferen dat de zon schijnt.” Maar als het regent kun je wel schilderen dat de zon schijnt. „Dat is het voordeel van schilderen.”

Wanneer je goed kijkt naar de tekeningen in het boek, gemaakt door de Vlaamse illustrator Ingrid Godon, herken je daarin de echte schilderijen van Gustave Caillebotte. De zwemmers, de roeiers, ze zijn inmiddels allemaal beroemd geworden en hangen in de bekendste musea ter wereld. En Camille was erbij, toen ze ontstonden.

Ingrid Godon, ‘Een zondag met Caillebotte’, 2013. Met een tekst van Toon Tellegen. Uitg. Leopold. € 13,95. In het Gemeentemuseum Den Haag is t/m 20 mei een expositie van Gustave Caillebotte te zien. De tekeningen van Ingrid Godon hangen in de kindermuseumzaal. Inl: www.gemeentemuseum.nl

    • Sandra Smallenburg