Als begeerte ontwaakt uit de winterslaap

Holland Sport special: Milaan - SanremoNed. 3, 21.35 - 22.30 uur

Het wielerseizoen kent vele officieuze openingen, maar onmiskenbaar neemt de koorts vooral toe als Milaan-Sanremo op het programma staat. Zoals aanstaande zondag. Dit is jaarlijks de eerste van de vijf grootste klassiekers, de monumenten van de wielersport, en met bijna 300 kilometer ook de langste.

Het is veel meer dan een, op de laatste twintig kilometer na, niet eens zo boeiende koers. Milaan-Sanremo, bijgenaamd de Primavera luidt het begin van de lente in. De hormonen spelen op. Ex-winnaar (2006) Filippo Pozato, tevens Ferrari-rijder en vrouwenkenner, verwoordt het mooi: „Alle begeerte die wellicht een winterslaap aan het houden was, ontwaakt.” Hij zei het tegen Wilfried de Jong, die voor een uitzending van Holland Sport naar Italië reisde en ook sprak met onder anderen oud-winnaar (2009) Mark Cavendish, die een forse bril draagt. En met een rondemiss die vroeger wielrenster was.

Het levert intrigerende televisie op, met het voor Holland Sport gebruikelijke fraaie camerawerk. Aan ontmaskering ook geen gebrek: Loretto Petrucci, winnaar in 1952 en 1953, noemt de grote Italiaanse wielerheld Fausto Coppi „veel meer een duivel dan een heilige”.

Natuurlijk blijft doping niet onbesproken. „Het is onvergeeflijk”, zegt de pastoor van Cipressa. Maar, voegt hij eraan toe: de kerk kan deze zonde toch vergeven. Een geruststellende gedachte.

    • John Kroon