Witte rook verschijnt boven Sixtijnse Kapel - nieuwe paus gekozen

White smoke emerges from the chimney on the roof of the Sistine Chapel, in St. Peter's Square at the Vatican, Wednesday, March 13, 2013. The white smoke indicates that the new pope has been elected. (AP Photo/Gregorio Borgia)
White smoke emerges from the chimney on the roof of the Sistine Chapel, in St. Peter's Square at the Vatican, Wednesday, March 13, 2013. The white smoke indicates that the new pope has been elected. (AP Photo/Gregorio Borgia) Foto AP

Witte rook is zojuist onder luid gejuich verschenen uit de schoorsteen boven de Sixtijnse Kapel, wat betekent dat de 115 kardinalen na de vijfde stemronde een nieuwe paus hebben gekozen.

De identiteit van de opvolger van Benedictus XVI is een klein uur later bekend gemaakt door kardinaal Jean-Louis Tauran. Daarnaast kondigde de kardinaal de naam aan die de paus voor zichzelf heeft gekozen. De volgende procedure werd in gang gezet:

- de nieuwe paus heeft de Sixtijnse Kapel verlaten om zich gereed te maken
- alle kardinalen stellen zich op in een rij om hem te feliciteren
- de paus trekt zich enkele minuten terug voor een gebed
- hij presenteert zich op het centrale balkon op het Sint-Pietersplein om zich aan het publiek bekend te maken

Onze redacteur Marc Leijendekker is in Rome, en is getuige van de reactie van het volk in Rome:

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker De klokken luiden ter bevestiging. Gejuich op het Sint Pietersplein. En grote verwachting natuurlijk. Wie?

Live beelden vanaf het Sint-Pietersplein zijn te volgen via the New York Times.

Een kandidaat heeft zeker tweederde van de stemmen nodig om benoemd te worden tot paus. De belangrijkste kandidaten waren Angelo Scola, de aartsbisschop van Milaan, Odilo Scherer, aartbisschop van Sao Paulo en Marc Ouellet, prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen.

De witte rook verschijnt op dag twee van het conclaaf, gisteren en vanochtend leverden de stemrondes niets op. De benoeming van een nieuwe leider van de Rooms-Katholieke kerk na een conclaaf van ruim een dag komt niet vaak voor: in de vorige eeuw is het slechts een keer is voorgekomen dat er een paus werd verkozen op de tweede stemdag. Dat was Paus Pius XII, die vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd gekozen.