Wethouder Kriens weg uit college van Rotterdam

Jantine Kriens aan de zijde van burgemeester Aboutaleb in 2009, op zijn eerste dag als voorzitter van de gemeenteraad. Foto ANP / Valerie Kuypers
Jantine Kriens aan de zijde van burgemeester Aboutaleb in 2009, op zijn eerste dag als voorzitter van de gemeenteraad. Foto ANP / Valerie Kuypers Jantine Kriens aan de zijde van burgemeester Aboutaleb in 2009, op zijn eerste dag als voorzitter van de gemeenteraad. Foto ANP / Valerie Kuypers

De Rotterdamse wethouder Jantine Kriens (PvdA) vertrekt naar alle waarschijnlijkheid uit die stad. Ze is de enig overgebleven kandidaat om per 1 juni haar partijgenoot Ralph Pans op te volgen als directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Dat bevestigen verschillende bronnen. Officieel moet een adviescommissie van de VNG, die vrijdag met Kriens spreekt, nog goedkeuring geven aan haar voordacht. Het is een formaliteit voordat het VNG-bestuur tot benoeming zal overgaan, volgens ingewijden. Saillant detail: Kriens is naast haar wethouderschap lid van het VNG-bestuur.

Kriens (58) werd in 2002, ten tijde van de Fortuynrevolte, lid van de gemeenteraad voor de PvdA. In 2006 werd ze wethouder. In haar eerste periode, tot 2010, beheerde ze de portefeuille volksgezondheid en welzijn. Daarna werd ze wethouder voor financiën, een sleutelpositie in het stadsbestuur. Onder haar leiding vindt een bezuinigingsoperatie plaats waarbij onder meer het aantal gemeenteambtenaren met ruim 2.000 moeten worden teruggebracht.

Pans, die morgen afscheid neemt als VNG-directeur, bekleedde de functie ruim tien jaar. Hij trad op 1 maart in dienst bij de Raad van State, een belangrijk adviesorgaan van de regering. In 2007 deed hij een vergeefse poging om burgemeester van Utrecht te worden. Kriens wilde vanochtend niet reageren.