Dit is een artikel uit het NRC-archief

Immigratie

Verstandelijk beperkte jongen week vast in Amsterdamse cel - ‘dagen niet gegeten’

Een verstandelijk beperkte jongen heeft bijna een week lang vastgezeten in Amsterdam omdat hij illegaal in Nederland verblijft. De achttienjarige Surinaamse jongen, die een IQ van 48 heeft en al acht jaar bij zijn moeder in Nederland woont, kwam gisteravond vrij na tussenkomst van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, heeft een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vandaag aan persdienst Novum bevestigd.

De jongen werd vorige week woensdag opgepakt toen het schoolbusje waarin hij naar huis werd gebracht werd gecontroleerd door de politie. Omdat hij geen identiteitsbewijs bij zich had en illegaal in Nederland verbleef, werd hij overgedragen aan de vreemdelingendienst.

De stiefvader van de jongen stelt in Het Parool dat zijn familie hem vijf dagen niet mocht zien of spreken, en dat de jongen “compleet overstuur was”:

“Toen we hem maandag eindelijk aan de telefoon kregen, vroeg hij alleen maar wanneer hij weer naar huis mocht komen. Hij heeft dagen niets gegeten en vijf dagen in dezelfde kleren rondgelopen.”

Volgens de woordvoerder van het IND is gisteravond na inmenging van Van der Laan besloten dat de jongen zijn terugkeergesprek thuis mag afwachten. De woordvoerder benadrukt dat het gesprek al voor het incident op het programma stond.