Universitaire ranglijst

Wageningen is de tweede biotechstad (en Delft de achtste)

Wageningen is de op een na belangrijkste stad ter wereld wat betreft de productie van wetenschappelijke kennis over biotechnologie. De belangrijkste is Cambridge in de VS. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrechtse wetenschappers Gaston Heimeriks en Ron Boschma. Zij doen onderzoek naar de concurrentiekracht van landen en regio’s. Hoe ontstaat nieuwe wetenschappelijke kennis? En waar? Kan dat overal, nu de wereld geglobaliseerd en plat is? Of concentreert kennis zich nog altijd in bepaalde regio’s?

Om deze vragen te beantwoorden selecteerden ze drie tijdschriften die tot de belangrijkste publicaties horen op het gebied van biotechnologie (Biotechnology and Engineering, Biotechnology Progress en Journal of Biotechnology). Vervolgens brachten ze alle artikelen in de periode 1986 tot 2008 in kaart. Daarna scoorden ze de auteurs, hun werkplek en talloze woorden in de titel van hun artikelen. Woorden als ‘bioreactor’, ‘enzym’, ‘recombinant’.

In 1986 domineerden Europa, Japan en de VS op die kaart. Maar de kennisproductie in Azië, met name Zuid-Korea en China, is sterk gestegen. Op de ranglijst van steden met de meeste biotechpublicaties staan de Zuid-Koreaanse steden Seoul en Taejon op plaats 4 en 5, met respectievelijk 350 en 346 publicaties. De meeste publicaties kwamen uit de Amerikaanse stad Cambridge (431), gevolgd door Wageningen (353) en Londen (352). Bij de eerste dertig steden komt nog één andere Nederlandse stad voor: Delft. Die staat op plek 8.

Het tijdschrift Journal of Economic Geography heeft het onderzoek van de twee Utrechtse wetenschappers online gezet. Snelle groeiers op de lijst zijn Lyngby in Denemarken, Singapore, Shanghai en het Duitse Bielefeld. Deze groep bestaat meestal uit nieuwkomers, zonder sterke biotech-geschiedenis. Aan deze steden valt op dat ze vanuit de kennis die ze hebben snel en makkelijk vertakken naar nieuwe, aanverwante gebieden. NRC