Uitgelicht

Film

Mona Lisa Smile (Mike Newell, 2003, VS). Genuanceerd drama is vooral bedoeld om Julia Roberts te laten excelleren in een ernstige en wijze rol. Als jonge kunsthistorica probeert ze beweging te krijgen in de muurvaste rolpatronen van de jaren vijftig. Op Wellesley, de elitaire universiteit voor vrouwen waar ze doceert, veronderstelt ze ten onrechte dat de studentes even zelfstandig willen zijn als zijzelf. Na tegenslag op tegenslag wordt een zekere nederlaag omgebogen in een stralende overwinning. RTL5, 22.35-00.50u.

Star Trek VI: The Undiscovered Country (Nicolas Meyer, 1991, VS). Zesde aflevering, een van de betere in de succesvolle reeks sciencefictionfilms rond de bemanning van het vreedzame starship Enterprise. De moordzuchtige en onbetrouwbare Klingon dreigen vredesbesprekingen met de Federatie te saboteren. Met William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan en Kim Cattrall (als Lieutenant Valeris). RTL7, 23.30-01.40u.

Ruthless People (Jim Abrahams, David Zucker & Jerry Zucker, 1986, VS). Weinig subtiele, maar vaak grappige komedie over Hollywoodparvenu Danny DeVito, die op het punt staat zijn onuitstaanbare vrouw Bette Midler te vermoorden als deze ontvoerd wordt. Hij verhoogt vrijwillig de losprijs. BBC 1, 00.40-02.10u.

Informatief

Der Maler Otto Dix. Overzicht van leven en werk van de stilistisch veelzijdige schilder, graficus en tekenaar Otto Dix (1891-1969). Zijn bekendste werk behoort tot de Neue Sachlichkeit. Dix greep terug op techniek en thematiek van grote voorgangers Dürer en Cranach. Als bewonderaar van Nietzsche zocht Dix de schoonheid ook in het afstotelijke. Deze documentaire werd gemaakt ter gelegenheid van zijn eerste overzichtstentoonstelling op Amerikaanse bodem, in 2010 te Montreal.Arte, 21.35-22.35u.

Het Verdriet van Europa. In de tweede aflevering van een vierdelige serie trekt Rudi Vranckx naar Griekenland en spreekt met tot armoede vervallen Grieken en een extreemrechtse politicus die ongegeneerd tekeer gaat tegen allochtonen. En hij toont hoe epidemische belastingontduiking en alledaagse corruptie van hoog tot laag zorgden voor de ondergang van Griekenland. Vandaar trekt Vranckx verder naar Italië, waar hij onder meer geconfronteerd wordt met maffiapraktijken. Canvas, 21.35-22.30u.

Holland Doc: Children of the Japanese tsunami. Twee jaar na de ramp vormen verhalen van kinderen de rode draad in deze documentaire. Verhalen over doodsbange kinderen in de klas, tijdens de twee eindeloos lange minuten durende beving. Verhalen over radeloze ouders die met een graafmachine zoeken naar hun drie verdwenen kinderen. Verhalen van kinderen die bang zijn voor radioactiviteit, die niet buiten mogen spelen en als ze naar de auto moeten, dan rennen ze en houden hun adem in. Ned.2, 23.00-00.00u.