Trend Bomberjack

Lekker functioneel, in neonroze of panterprint

Het bomberjack werd in de jaren vijftig speciaal ontwikkeld voor de Amerikaanse luchtmacht, maar anno 2013 vindt het bommenwerpersjasje gretig aftrek bij een divers modepubliek: van hipsters die een 100 procent authentic pilotenbomber in een vintagewinkel hebben opgescharreld, tot tienermeisjes die bij H&M of Zara zijn geweest, en moderedacteuren die in honderden euro’s kostende designexemplaren van Proenza Schouler of Alexander Wang de internationale modeweken afstruinen. Het is niet de eerste keer dat de bomber en vogue is. Eind jaren zeventig werd-ie al omarmd door Britse skinheads, die nu eenmaal een voorkeur hadden voor militaire mode (zie ook hun kistjes en legerbroeken). Nadat in de jaren negentig de gabbers – die zich wat hun uiterlijk betreft flink door de skinheads lieten inspireren – ermee aan de haal gingen, bereikte het bomberjack kortstondig de grote massa, maar nooit eerder was-ie zo mainstream als nu. De revival begon in 2011 toen bombers voor het eerst te zien waren op de catwalk bij Givenchy, Isabel Marant en de collectie die H&M in samenwerking met Versace maakte. Én bij Ryan Gosling, die de hoofdrol in Drive vertolkte in een veelbesproken goudkleurig bomberjack met een geborduurde schorpioen op de rug. Waarom zaten deze ontwerpers en de kostuumontwerper van Drive opeens allemaal op dezelfde golflengte? Volgens trendwatcher Justine Kontou heeft de populariteit van de bomber alles te maken met maatschappelijke ontwikkelingen. „Door de huidige economische situatie waarin grote multinationals en banken alle vertrouwen hebben verloren van consumenten, is er een sterke behoefte om het heft in eigen handen te nemen en zélf aan de slag te gaan.” En die drang tot doe-het-zelven heeft er volgens Kontou toe geleid dat er een hoop functionele kleding die oorspronkelijk bedoeld was voor werklieden of militairen, in het modebeeld te zien is. „Een achterliggende gedachte is dat dit soort kledingstukken je ook letterlijk beschermen tegen de harde buitenwereld.” Maar, benadrukt ze, bombers zijn ook gewoon heel erg geschikt om een modestatement mee te maken. De huidige varianten zijn gevarieerder dan ooit: ze zijn er van sober zwart tot neonroze, maar ook panter-, camouflage-, bloemen- en paisleyprint zijn populair. Dat ze vaak ook nog eens binnenstebuiten te dragen zijn, stamt nog uit de jaren vijftig: toen was de voering feloranje, zodat te water geraakte piloten zich zichtbaar konden maken.

    • Nathalie Wouters