Toen er nog maar vijf sledehonden overbleven besloot ze te stoppen

Nederlandse deelneemster moest stoppen met de wedstrijd De sledehonden kregen koorts

Op een goede honderd kilometer van de finish heeft de enige Nederlandse deelneemster aan de Finnmarksløpet, de zwaarste sledehondenwedstrijd van Europa, maandagavond de strijd moeten staken. De 28-jarige Nieske Wierda uit Dordrecht besloot de race op te geven omdat drie van haar acht honden ziek werden. „Ik had wel de wedstrijd kunnen voltooien, maar dan zouden de honden totaal uitgeput zijn geraakt. Met het oog op hun welzijn heb ik daarom besloten niet verder te gaan.’’

De Finnmarksløpet, die zaterdag van start ging in de Noorse stad Alta, is de noordelijkste en langste sledehondenwedstrijd van Europa. In het ijskoude gebied boven de poolcirkel leggen de deelnemers afstanden van vijfhonderd of duizend kilometer af. Voor de ‘korte’ afstand mogen de deelnemers maximaal acht honden inzetten en voor de duizend kilometer maximaal veertien.

Dit jaar verschenen 131 deelnemers aan de start. Wierda is de eerste en enige Nederlandse deelneemster. Op het moment van opgeven lag ze op de 24ste positie, net voor haar partner, de Noor Stian Hasfjord. De 500 kilometerrace is gewonnen door Milos Gonda uit Slowakije. De winnaar van de 1.000 kilometerwedstrijd zal naar verwachting pas vrijdag finishen.

„Met tranen in mijn ogen heb ik moeten besluiten op te geven. Het was een hele moeilijke beslissing’’, zegt Wierda. De wedstrijd verliep aanvankelijk bijzonder goed voor haar. Ook al waren de weersomstandigheden beroerd. „Er viel veel sneeuw en er stond harde wind. Je zag soms de markeringspalen voor de tracks nauwelijks.’’ Tijdens de tweede etappe kreeg Wierda koorts en moest op de slede overgeven. „Dat beïnvloedde ook de honden. Je merkte dat ze minder gingen lopen.’’ De Nederlandse raakte ook even de weg kwijt en kampte op een gegeven moment met bevriezingsverschijnselen aan haar handen.

Vervolgens bleken twee van haar leidershonden koorts te hebben en een derde had last van polsgewrichten. Met nog maar vijf honden over besloot Wierda dat het te zwaar zou worden door te gaan. Een paar uur na haar mislukte race zei Wierda dat ze volgend jaar maart weer aan de start wil verschijnen.

    • Marcel Haenen