Studentenflat lijkt meer op luxehotel

Studenten in Amsterdam kunnen vanaf komende zomer terecht in The Student Hotel. Naar luxe huisvesting en faciliteiten is veel vraag.

Een gemeubileerde ‘Suite’ kost 850 euro per maand, mét eigen keuken, extra groot matras, flatscreen en ligbad. Foto’s Peter de Krom

Amsterdam. - In je pyjama met de lift naar de gym, dat is een beetje het idee achter The Student Hotel. De luxe campus die in augustus opent in het oude Elsevier-pand in Amsterdam Nieuw-West, is een one stop shop voor de (internationale) student. Met een wasserette in de kelder, designmeubelen in de lounge, fitnesszaal met instructeur en voor ieder van de 709 bewoners een zilverkleurig fixed gear bike van het merk Van Moof – ook design.

Huur je de Standard (13 m2, 650 euro incl.), dan heb je een eigen douche en wc; boek je de Suite (21 m2, 850 euro incl.), dan heb je een XL matras, eigen keuken en badkamer met ligbad. De keuken wordt eens per week schoongemaakt; voor een tientje extra nemen ze je kamer mee. Flatscreen en beddegoed zijn bij de prijs inbegrepen. „Mensen vragen wel eens, wat is er nou níét hotel aan, en dan zeg ik altijd: room service”, zegt Frank Uffen, dagelijks leider van het hotel.

Het idee komt van de Britse Charlie McGregor, zoon van een vastgoedman, en is geïnspireerd op vergelijkbare campussen als Mellon District in Barcelona en The Vertical Campus in Chicago.

Door gebruik te maken van een hotelvergunning slaat McGregor twee vliegen in één klap. Ten eerste is hij zo niet gebonden aan het puntensysteem, dat een maximumprijs dicteert voor kamers en woningen die op basis van criteria als woonoppervlak en voorzieningen niet genoeg punten verzamelen om ‘vrij’ te worden verhuurd. Bovendien ontloopt hij de verhuurdersheffing, die wordt ingevoerd in 2014.

Nu is er nog weinig te zien in het oude kantoorpand naast metrostation Jan van Galenstraat. Het basketbalveldje is al getekend, midden tussen de twee bestaande torens die nu worden gerenoveerd. Een derde toren is in aanbouw. Uffen gebaart: „Daar komt de fitness, daar het restaurant.” De kamers worden – met vloer, af en schoon – als bouwpakket geleverd, met het wandmeubel en bed in delen op de grond. „En dan is het alleen nog een kwestie van schroefjes aandraaien.”

Rotterdam (252 kamers) is open sinds september en breidt uit met nog eens 240 kamers volgend jaar. Amsterdam (709 kamers) opent in de tweede helft van augustus, Den Haag moet open in 2014 en daarna volgen Enschede en Eindhoven. En dan „tsjak-tsjak-tsjak” (Uffen maakt een domino-beweging met zijn hand). „In totaal gaan we 350 miljoen investeren in Nederland (12 hotels, 5.000 kamers). In 25 jaar moet de investering van McGregor, lokale banken en private-equityfonds The Carlyle Group, zich hebben terugverdiend.

Tekeningen op de muur verbeelden hoe het gebouw er, zes maanden later en 60 miljoen euro verder, uit gaat zien. De inrichting wordt door het Amsterdamse ontwerpbureau ‘…,staat’ (geen tikfout) verzorgd. Een mix van Scandinavisch pragmatisme, Italiaanse koffie en industrieel design. De Stadskantine verzorgt ‘vers bereide’ maaltijden voor 6 tot 9 euro, voor 2,20 euro drink je er cappuccino met zzp ’ers uit de buurt.

Maar waarom zou je 650 euro betalen voor een kamer van 13 vierkante meter in Slotervaart? Uffen: „We noemen het een springplank. Of je nou uit Verona komt of Roermond, soms is het net even lastiger om die nieuwe plek te leren kennen.”

The Student richt zich op de student zonder eigen netwerk. Mensen die geen tijd of geld over hebben om te investeren in de onmogelijke zoektocht naar een – in dit geval – Amsterdamse woning. Of ouders die best wat meer willen betalen voor een veilige omgeving. Bezoekers moet je ophalen met een pasje bij de receptie. Uffen: „Scharrels, daar vinden wij niets van. Maar als er iets gebeurt, kunnen we dat traceren. We hebben bijvoorbeeld ook veel meisjes die voor het eerst op kamers gaan.”

En dus staan er ook fotolijstjes met Abercrombie & Fitch-modellen in de showroom naast tasjes van lingeriemerk Victoria’s Secret. Cablecom biedt nieuwsfeeds van de Süddeutsche Zeitung en The Financial Times. „Het MBA-gevoel, zeg maar”, legt Uffen uit – studies in Montreal, Planologie aan de UvA en een MBA in Barcelona.

Sinds de invoering van het Britse Bachelor-Master-systeem is het makkelijker geworden voor buitenlandse studenten het laatste deel van hun studie in Nederland te doen. Het aantal internationale studenten in Nederland groeide in Nederland van bijna 39.000 in 2008 tot 56.000 in 2012, volgens studentenorganisatie Nuffic. Onder hen is de woningnood nog hoger – thuisblijven is geen optie.

In The Student Hotel pluggen ze tijdelijk in het Nederlandse studentenleven in; maar dan wel de luxe variant. Uffen noemt het liever „verzorgd”. „Heel veel studenten zijn niet anders meer gewend. Een tv op je kamer, iPhones; ja, ik heb het vroeger ook nooit zo gehad, maar ze vinden het allemaal veel normaler geworden.”

Maar voor 700 à 800 euro kan je ook een etage huren in Amsterdam. Uffen: „Klopt, maar voor 750 euro moet je zo’n etage nog helemaal gaan inrichten. Een gemeubileerde kamer bij een corporatie zit ook tegen de 550 euro aan. En dan heb je niet die fiets en niet die fitness.”

Alleen zit je dan meestal wel dichter bij het centrum. Uffen: „Met de metro ben je in vier haltes op de universiteit – en op die Van Moof-fietsen ben je er binnen een kwartier.”

    • Rolinde Hoorntje