Sterren staren in Shakespeares stad van liefde

AMANDA SEYFRIED and CHRISTOPHER EGAN star in LETTERS TO JULIET.

Zien

FILM

Letters to Juliet (Gary Winick, 2010)

RTL 5,20.30-22.35 uur

De Amerikaanse Sophie vertrekt met haar verloofde naar Verona, stad van de liefde. Verdrietige meisjes plakken briefjes op de muur op de plek waar Romeo onder het balkon van Julia stond, zoals voor altijd vereeuwigd door Shakespeare. Die brieven worden beantwoord door ‘Shakespeares secretaresses’, een groep van in liefdesverdriet en relatieproblemen gespecialiseerde Italiaanse dames.

Sophie mag ook een brief schrijven, want zij heeft een vijftig jaar oude brief teruggevonden. Als de briefschrijfster tot grote verrassing van Sophie in Verona opduikt, samen met haar kleinzoon Charlie, begint een zoektocht naar haar grote liefde van vroeger. Zal hij nog leven?

Een filmmaker heeft diverse middelen om het moment te markeren waarop er vonken tussen personages overspringen: dialoog, slowmotion, romantische muziek, warme kleuren; de lijst is eindeloos. Regisseur Gary Winick kiest ervoor om het anders te doen dan velen van zijn vakgenoten. Hij maakt een shot van bovenaf als Sophie en Charlie op het gras liggen en naar de sterren staren. Omdat zo’n shot weinig gebruikt wordt, weet je als kijker dat hier iets bijzonders gebeurt. Genreconventies doen de rest: ze konden elkaar eerst niet luchten, dus dat moet echte liefde zijn. En Sophies verloofde? Ach, die redt zich wel.

    • André Waardenburg