Sterren staren in Shakespeare's stad van de liefde

Letters to Juliet (Gary Winick, 2010)RTL 5, 20.30 – 22.35 uur

De Amerikaanse Sophie vertrekt met haar verloofde naar Verona, stad van de liefde. Verdrietige meisjes plakken briefjes op de muur op de plek waar Romeo onder het balkon van Julia stond, zoals voor altijd vereeuwigd door Shakespeare. Die brieven worden beantwoord door ‘Shakespeare’s secretaresses’, een groep van in liefdesverdriet en relatieproblemen gespecialiseerde Italiaanse dames.

Sophie mag ook een brief schrijven, want zij heeft immers een vijftig jaar oude brief teruggevonden. Als de briefschrijfster tot grote verrassing van Sophie in Verona opduikt, samen met haar kleinzoon Charlie, begint een zoektocht naar haar grote liefde van een halve eeuw eerder. Zal hij nog leven?

Een filmmaker heeft diverse middelen om het moment te markeren waarop er vonken tussen personages overspringen: dialoog, slow-motion, romantische muziek, warme kleuren; de lijst is eindeloos. Regisseur Gary Winick kiest ervoor om het anders te doen dan vele van zijn vakgenoten. Hij maakt een topshot – een van boven gemaakt shot – als Sophie en Charlie op het gras liggen en naar de sterren staren. Omdat zo’n shot zeldzaam gebruikt wordt, weet je als kijker dat hier iets bijzonders gebeurt. Genreconventies doen de rest: ze konden elkaar eerst niet luchten of zien, dus dat moet wel echte liefde zijn. En de verloofde van Sophie? Ach, die redt zich wel. Zoveel was al duidelijk.

    • André Waardenburg