Raad Haren geschokt over vertrek Bats

Rob Bats stapt per 1 april op als burgemeester van Haren. Dat liet hij zijn gemeenteraad gisteravond weten. Aanleiding is de kritiek op zijn optreden in de aanloop naar en tijdens de Facebookrellen van 21 september in het Groningse villadorp. De politie en de overheid hadden escalatie moeten voorkomen, constateerde de commissie-Cohen.

Het onderzoek van de commissie, zei Bats nog voor het raadsdebat, „legt bloot waar ik als burgemeester met de politie de plank heb misgeslagen”. Maar met onder meer het verwijt dat hij de crisisorganisatie niet had mogen ‘opschalen’ , kan hij „tot op de dag van vandaag nog slecht uit de voeten. Dat zou ik nu weer doen.”

Het oordeel van de gemeenteraad wachtte Bats niet af. De VVD’er vindt dat er onvoldoende steun en draagvlak is om zijn functie nog in onafhankelijkheid te kunnen uitvoeren. „Het ambt van burgemeester heeft in dit hele traject averij opgelopen.”

Alle raadsfracties reageerden geschokt op Bats’ terugtreden. D66 en Gezond Verstand Haren vrezen bovendien dat er geen inhoudelijk debat meer gevoerd zal worden over het rapport-Cohen. Korpschef Oscar Dros blijft in functie, liet een politiewoordvoerder weten. „Het korps is aan de slag met verbeterpunten.”