‘Qatar zet z’n zinnen op een Champions League deluxe’ - blijkt hoax

Uit 2010: het voorstel van Qatar voor een van de WK-stadions van 2022. In de zomers met oneven jaartallen wil het land graag 24 Europese topclubs naar binnen halen voor een lucratief toernooi.
Uit 2010: het voorstel van Qatar voor een van de WK-stadions van 2022. In de zomers met oneven jaartallen wil het land graag 24 Europese topclubs naar binnen halen voor een lucratief toernooi. Foto EPA

Qatar wil in de zomers een overtreffende trap van de Champions League organiseren. Daaraan zouden dan 24 Europese clubs deelnemen, waar veel geld voor klaarligt. Het toernooi, de Dream Football League, moet plaatsvinden in de zomers waarin er geen WK of EK is. Of is dit een breed opgepikte hoax?

Het verhaal komt uit de Britse krant The Times, van sportjournalist Oliver Kay. Het stond vandaag op de voorpagina.

De DFL zou voor het eerst moeten plaatsvinden in 2015, in Qatar en aangrenzende Golflanden. Elke deelnemende club zou kunnen rekenen op 200 miljoen euro. Er valt voor de clubs dus veel meer te verdienen dan in de Champions League, nu het meest prestigieuze clubtoernooi, waar de winnaar ruim vijftig miljoen aan prijzengeld krijgt.

Eigenaar PSG wil Qatar belangrijker maken in ’t voetbal

Achter het project zit Qatar Sports Investment, dat in 2011 de Franse club Paris Saint Germain overnam en daarmee een stuk rijker maakte. Volgens The Times wil de DFL 16 van de 24 startbewijzen permanent verdelen, zodat andere clubs zich elk jaar voor de overige acht kunnen kwalificeren. Maar het format zou nog niet helemaal vastliggen.

Qatar organiseert het WK van 2022 en wil graag een grotere rol spelen in het mondiale voetbal. Daar wordt veel geld voor uitgetrokken. Maar er is ook scepsis: Europese clubs hebben al een overvolle agenda waar hiermee dus in de oneven jaren nog een toernooi aan vastgeplakt zou worden. Bovendien staan er landentoernooien als de Copa América en de Confederations Cup gepland voor die zomers, met veel spelers die voor een Europese club spelen.

Of… toch niet?

Er gaan ook stemmen op dat The Times het bij het verkeerde eind heeft. Gisteren publiceerde Les Cahiers du Football, een Franse satirische website over voetbal, dit artikel waarin eenzelfde soort opzet werd genoemd. Daarin ging het wel verder: de clubs zouden een eigen stadion krijgen en hun spelers konden wonen op hun eigen eiland. De fans van de clubs konden in hun eigen stadion in Europa dan naar een hologramversie van de wedstrijd kijken.

Twitter avatar Zidanoohno Raphaël C. @MiguelDelaney @Chase_Ryan The article was written as a joke about what could be the future of football. Not that far from reality I guess.

De journalist van The Times zegt echter dat het artikel voor ’100 procent’ niet gebaseerd is op het satirische stuk.

Twitter avatar OliverKayTimes Oliver Kay @Rue89Sport Nice try. Except that @cahiersdufoot was 100% NOT the source of my story, as I suspect Cahiers (with their “DFL” imagery) know
Twitter avatar cahiersdufoot Cahiers du football @OliverKayTimes Maybe your “source” has got his “information” from our spoof, and fooled you. We ALL made it up.
Twitter avatar OliverKayTimes Oliver Kay @cahiersdufoot It’s a nice theory. Wrong, but nice.

Update 16.28 uur: Ook volgens de in de regio aanwezige Nederlandse journalist Harald Doornbos is het verhaal niet juist:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos @pzantingh Sportjourno in Doha is maat van me en moest erg grinniken. Volgens hem hebben websites in Dubai het verhaal ook al verwijderd.
Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos @pzantingh helaas, het is echt hoax. voetbalfederatie Qatar heeft het zojuist officieel ontkend. Jammer eigenlijk, klonk als leuk idee :)
    • Peter Zantingh