Politici feliciteren paus Franciscus en hopen op ‘goede samenwerking’

Enthousiaste reacties vanuit de menigte op het Sint-Pietersplein op de presentatie van paus Franciscus I. Foto AP/Emilio Moranatti

De eerste felicitaties van diverse politiek leiders vanuit de hele wereld op de verkiezing van paus Bergoglio stromen binnen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon spreekt van een “monumentale aangelegenheid”.

Ki-moon spreekt verder dat de VN en de Rooms-Katholieke Kerk veel dezelfde doelen hebben, zoals het bevorderen van vrede en mensenrechten en het vechten voor sociale rechtvaardigheid.

‘Paus staat voor vrede, solidariteit en waardigheid’

EU-president Van Rompuy en Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zeggen in een verklaring te hopen dat de nieuwe paus de “fundamentele waarden van vrede, solidariteit en menselijke waardigheid” zal “verdedigen en promoten”. Barosso wenst de nieuwe katholieke leider daarnaast een “lang en gezegend pontificaat”.

Barack Obama stuurt Bergoglio vanavond “warme wensen”. Dat Bergoglio de eerste paus uit Latijns-Amerika is, bevestigt de “kracht en vitaliteit” van een regio die “in toenemende mate onze wereld vormgeeft”, aldus Obama. De president hoopt op een vruchtbare samenwerking tussen paus Fransiscus I en de VS.

‘Monumentale dag voor 1,2 miljard katholieken’

De Franse president Hollande heeft paus Franciscus I zijn “hartelijke felicitaties” en “beste wensen” gezonden. Frankrijk hoopt de goede samenwerking met het Vaticaan te kunnen voortzetten, aldus Hollande. De Britse premier David Cameron heeft verklaard dat vandaag een “monumentale dag is voor de 1,2 miljard katholieken over de hele wereld.”

Onze eigen premier Rutte feliciteert de nieuwe paus vanavond ook in een officiële reactie:

“Ik realiseer me dat het een belangrijk moment is voor de katholieke kerk en voor heel veel katholieken in de wereld. Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe miljoenen katholieken over de hele wereld het proces waarin een nieuwe paus werd gekozen hebben gevolgd. Dat toont aan hoe belangrijk de rol is die de rooms-katholieke kerk speelt in het leven van vele mensen.”

Franciscus zal Benedictus snel bezoeken

De nieuwe paus heeft vanavond na zijn verkiezing gebeld met emeritus paus Benedictus. Een woordvoerder van het Vaticaan maakte zojuist bekend dat Bergoglio Benedictus snel zal bezoeken. Op 19 maart zal een inaugurele mis worden gehouden voor paus Franciscus I.

    • Annemarie Coevert