Paul Huf Award naar Zwitsers duo

De Zwitserse fotografen Tayo Onorato (1979) en Nico Krebs (1979) zijn de winnaars van de Paul Huf Award 2013. Het duo werd gisteren in fotografiemuseum Foam, dat de prijs organiseert, door een internationale jury gekozen uit 84 genomineerden uit heel de wereld. De Paul Huf Award, een jaarlijkse prijs voor fotografietalent tot 35 jaar, bestaat uit een bedrag van 20.000 euro en een project in Foam.

Onorato en Krebs, die vorig jaar al een solotentoonstelling hadden in Foam, houden er een breed begrip van het medium fotografie op na. Ze knutselen van ongebruikelijke materialen als schildpadden of oude boeken camera’s in elkaar die ze als sculpturen presenteren. Ze maken filminstallaties waarbij het geluid ter plekke door mechanisch knikkende hamers wordt gefabriceerd. Of ze schilderen, zonder tussenkomst van negatieven, met licht op lichtgevoelig papier. Hun werk staat in de conceptuele traditie – de manier waarop ze in een serie als Building Berlin spelen met de wetten van het perspectief doet bijvoorbeeld denken aan werken van Jan Dibbets. Humor en ironie zijn in hun fotoseries nooit ver weg.

„Als ware illusionisten die met opzet de grenzen van het medium tarten”, zo schrijft juryvoorzitter Darius Himes in het juryrapport, „betrekken Onorato & Krebs op bekwame wijze het publiek bij hun werk en brengen iets van de magie over die aan de basis ligt van het maken van fotografische beelden.”

Zelf zeggen Onorato en Krebs dat hun werk vooral voortkomt uit nieuwsgierigheid. „We houden ervan om dingen uit te vinden.” De prijs kwam voor het duo als een grote verrassing. „We waren al drie keer genomineerd.”

De Paul Huf Award, genoemd naar fotograaf Paul Huf (1924-2002), wordt sinds 2007 uitgereikt. Eerdere winnaars waren Alex Prager, Pieter Hugo en Taryn Simon.

    • Sandra Smallenburg