Pal voor de vrijheid van belediging

Na een beschuldiging van antisemitisme sluit de opiniesite Frontaal Naakt zijn deuren. Polemist Peter Breedveld kan de aanvallen niet meer aan.

Na een lang en hevig lijden is opiniesite Frontaal Naakt zondag op achtjarige leeftijd overleden. Blogger Peter Breedveld is gestopt met zijn website omdat de scheldpartijen en bedreigingen van opponenten op internet hem te veel werden.

Breedveld en zijn vriendin, essayist Hassnae Bouazza, liggen zwaar onder vuur sinds columnist Elma Drayer hen op 7 maart in dagblad Trouw beschuldigde van antisemitisme. Zij citeerde enkele tweets uit 2009 over blogger Loor (Laurence Blik): „Joden als Loor, daar hebben ze het antisemitisme voor uitgevonden.” Volgens Breedveld zijn de citaten niet antisemitisch: „Ik schaam me dood. Ik ben geen antisemiet. Dit zijn sarcastische grappen tegen mensen als Loor, die ons al jarenlang onterecht van antisemitisme beschuldigen. Dit is satire”. Hij verwijst naar blogs waarin hij zich juist keert tegen antisemitisme.

Frontaalnaakt.nl ontstond begin 2005, in de nasleep van de moorden op politicus Pim Fortuyn en cineast Theo van Gogh. Aanvankelijk sympathiseerde Breedveld met anti-islamitische politicus Ayaan Hirsi Ali en gaf Kamerlid Wilders (PVV) „het voordeel van de twijfel”. Hij was kritisch over de islam. Maar zijn voornaamste doelwit vormden ‘progressievelingen’ die volgens hem moslimgeweld goedpraatten en islamcritici wegzetten als racisten: „Het grootste gevaar komt van mensen als Femke Halsema, die weigeren de dreiging van het relifascisme onder ogen te zien. [...] De progressieve’ mens laat liever homo’s van flatgebouwen gooien en vrouwen pletten met een stoomwals dan dat-ie toegeeft dat-ie het mis heeft gehad. De progressieve mens gaat, wat dat betreft, over lijken.” (26 maart 2005).

Van zijn islamkritische houding kwam hij echter terug toen Wilders pleitte voor een hoofddoekenverbod. Toen Breedveld tegen dit verbod schreef, schrok hij van de felle reacties: „Ik voelde me niet meer thuis op mijn eigen website”. In 2007 kreeg hij een relatie met Bouazza, die het geregeld opneemt voor moslims. Sindsdien valt hij niet meer moslims aan, maar moslimhaters. Zijn lijfspreuk op Twitter: „Ik hou van de multiculturele samenleving. So bite me.” Zelf wil Breedveld niets van een politieke draai weten. Volgens hem richtte hij zich altijd al tegen iedereen die de vrijheid van meningsuiting bedreigt, moslims, linkse opinieleiders en PVV’ers.

Draai of niet, Frontaalnaakt.nl bleef onderdeel uitmaken van de polemische internethoek waar het beledigen, verdacht maken en uitschelden van mensen met wie je het niet eens bent tot de vaste stijlmiddelen behoren, vaak in een mengsel van humor, overdrijving en oprechte opwinding waardoor de ernst niet altijd duidelijk is. Denk aan opiniesites als GeenStijl, PowNews, DeJaap. In 2011 oogstte Breedveld kritiek omdat hij op 24 januari twitterde: „Eigenlijk zouden er VN-troepen naar Nederland gestuurd moeten worden om PVV’ers dood te schieten.” Volgen hem was ook dit een verkeerd begrepen grap, bedoeld om het doodschieten van Afghanen te hekelen. Zijn werkgever, de Vrije Universiteit te Amsterdam, kon er niet om lachen en distantieerde zich van de uitlating.

Breedveld vindt zelf dat hij helemaal niet thuishoort in de hoek van de scheldende en bedreigende webpolemisten. Hij ziet zich juist als slachtoffer van dergelijke auteurs. „Dit zijn harde grappen, ironie. Ik zeg precies het tegenovergestelde van wat ik meen. In mijn stukken wordt helemaal niet zo gescholden. Ik zet mensen wel eens op een leuke manier neer. Meer in de polemisch literaire traditie van W.F. Hermans en Theo van Gogh. Als je iets hard aanzet, dan luisteren de mensen.”