Ouwehand bekent eindelijk schuld

Allemaal moeten we wel eens een uitspraak terugnemen die we ooit met grote stelligheid geponeerd hebben. Vandaag is het tijd voor mijn Clinton-confessie. Voor mijn hoogstpersoonlijke Michael Boogerdmoment. Op 5 oktober 2010 beweerde ik namelijk in de krant iets heel onaardigs over polenta. Ik had deze maïsmeelpap altijd gemeden, schreef ik, „want zo’n zachte, nattige

Allemaal moeten we wel eens een uitspraak terugnemen die we ooit met grote stelligheid geponeerd hebben. Vandaag is het tijd voor mijn Clinton-confessie. Voor mijn hoogstpersoonlijke Michael Boogerdmoment. Op 5 oktober 2010 beweerde ik namelijk in de krant iets heel onaardigs over polenta. Ik had deze maïsmeelpap altijd gemeden, schreef ik, „want zo’n zachte, nattige klieder op je bord, daar wordt een mens niet vrolijk van”.

Hoog tijd dus om door het stof te gaan. Want die opmerking was niet alleen onaardig, maar ook onjuist. Dit weekend maakte ik namelijk polenta met daarbij wat venkelgehaktballetjes en de sofrito van collega Janneke Vreugdenhil. En gecombineerd met deze saus en ballen werd ik van die „klieder” uitermate vrolijk. Bij deze dus mijn oprechte excuses.

Wat de bereiding van de polenta betreft kunt u vele kanten op. Er is een snelkookversie, die is in een minuut of 10 klaar. Wie de originele versie verkiest is zo’n drie kwartier bezig en moet over stevige armspieren beschikken, want er dient onophoudelijk geroerd te worden. Afgelopen weekeinde maakte ik weer een andere variatie, ovengegaarde polenta, en die beviel goed. Er hoeft niet geroerd te worden, dus terwijl het maïsmeel gaart kunt u de sofrito en de venkelballen maken en dan is alles ongeveer tegelijkertijd klaar.

Doe het polentameel, plus 1,25 liter water, een eetlepel olijfolie en een theelepel zout in een goed ingevette, ovenvaste pan of schaal. Stamp de rozemarijnnaaldjes even fijn in een vijzel en doe ze er ook bij. Roer alles door elkaar en zet de pan zonder deksel vijf kwartier in een op 175 graden voorverwarmde oven.

Het recept voor de sofrito, een uiterst smaakvolle tomaten-paprikasaus, stond vorige week maandag in de krant en kunt u terugvinden op www.nrc.nl/koken/2013/03/04/leef-gezond-eet-wekelijks-sofrito/ terugvinden.

Maak nu de venkelballetjes. Plet een afgestreken eetlepel venkelzaadjes in de vijzel en doe ze bij het gehakt. Voeg ook een afgestreken theelepel piment toe, één uitgeperste teen knoflook (de andere zijn voor de sofrito) en 10 gram zout. Meng alles goed door elkaar. Vorm er ongeveer 12 balletjes van en druk die een beetje plat. Bak de venkelballetjes in een mengsel van boter en olijfolie mooi bruin, zet dan het vuur zachter en laat ze een kwartiertje garen.

Haal de polenta uit de oven en roer er de Parmezaanse kaas door en wat versgemalen zwarte peper. Schep een klein beetje op een bord, leg er een lepel sofrito op en twee à drie balletjes. Geef er gegrilde of gebakken venkel bij.

Polenta met sofrito en venkelgehaktballen

Voor vier personen:

175 gr polenta (type: bramata)

gedroogde rozemarijn

500 gram gehakt half om half

venkelzaadjes

piment

1 flinke ui

3 knoflooktenen

1 rode paprika

1 groene paprika

1 blik tomaten op sap

flinke hand geraspte Parmezaanse kaas

    • Roos Ouwehand