Oprichter Luxaflex blijkt goede belegger

Bestuursvoorzitter Ralph Sonnenberg (78) bezit ruim tachtig procent van de aandelen in zijn bedrijf Hunter Douglas.

Een beursgenoteerd bedrijf zijn, maar als bestuursvoorzitter toch bijna alle aandelen zelf in handen hebben. Dat is de situatie bij Hunter Douglas, fabrikant van Luxaflexzonwering. Ralph Sonnenberg (78), bestuursvoorzitter en zoon van oprichter Henry Sonnenberg, heeft 82 procent van de aandelen en ruim 90 procent van het stemrecht van Hunter Douglas in handen. Maar waarom eigenlijk is het bedrijf dan nog beursgenoteerd?

In een zeldzaam interview met deze krant in 2005 gaf de mediaschuwe Sonnenberg daar antwoord op. „Ik vind het een goede belegging”, luidde de simpele motivering. „Als we niet aan de beurs genoteerd stonden, zouden we de firma in geen enkel opzicht anders leiden dan nu het geval is. De vereiste rapportage is een goede discipline en verder stoort die beursnotering ons niet.”

Vanochtend presenteerde het bedrijf opbeurende jaarcijfers. De omzet daalde weliswaar licht – met 1,7 procent tot 2,53 miljard dollar (1,94 miljard euro) – de winst steeg fors: met 30 procent tot 101 miljoen dollar (77,5 miljoen euro). De winstgevendheid kwam vooral uit Noord- en Zuid-Amerika. In Europa heeft het bedrijf last van de haperende huizenmarkt.

Sonnenberg houdt niet van pottenkijkers. Het bedrijf is statutair gevestigd op Curaçao, het hoofdkantoor staat in Nederland. Op de aandeelhoudersvergadering in Willemstad is meestal niemand aanwezig, behalve de grootaandeelhouder zelf. Want afreizen naar de Antillen, dat doen de overige aandeelhouders doorgaans niet. Ook de pers is er niet welkom.

Al sinds 1971 is hij bestuursvoorzitter, inmiddels is Sonnenberg 78 jaar oud. Zijn zonen, Marko en David, staan al jaren klaar om op elk moment het stokje over te nemen. Maar: „Zolang ik effectief, gezond en gelukkig ben, blijf ik. De bedoeling is, stel dat ik niet eeuwig zou leven, dat mijn twee zoons het dan overnemen”, zei hij in 2005.

Hunter Douglas werd in 1940 opgericht door Henry Sonnenberg in de Verenigde Staten. Henry vluchtte dat jaar voor de Tweede Wereldoorlog uit Europa weg. Het bedrijf bedacht de lichtgewicht zonweringen van aluminium, die over de hele wereld bekend zijn geworden onder de naam Luxaflex.

In 2005 vergrootte Sonnenberg zijn belang in Hunter Douglas van 52,6 procent naar 71,5 procent. Een investering van 440 miljoen euro. In 2008 breidde Sonnenberg zijn aandeel uit naar 82 procent. Kosten: 150 miljoen. In totaal investeerde Sonnenberg 590 miljoen euro om grootaandeelhouder van Hunter Douglas te worden.

Acht jaar later blijkt dat het inderdaad een goede belegging was. Op de Forbes-lijst van de rijkste mensen ter wereld staat Sonnenberg op een gedeelde plaats 956. In Nederland staat hij op de zesde plaats.

Per saldo steeg de beurswaarde sinds 2005 van 2,1 naar 2,2 miljard euro. Sonnenbergs persoonlijk belang steeg met 700 miljoen; van 1,1 miljard tot 1,8 miljard euro. Hij kreeg over die jaren ook nog eens 500 miljoen euro aan dividend uitbetaald. Sonnenberg is er ongeveer 1,2 miljard rijker op geworden. Over de winst van afgelopen jaar volgt nog eens een dividenduitkering van 36 miljoen euro. Zijn investering betaalde zich ruimschoots terug.

    • Annemarie Sterk