Opleving markt beursintroducties lijkt ophanden

Twee grote aandelentransacties binnen 24 uur hebben een opleving van de Europese markt voor beursintroducties iets minder onwaarschijnlijk gemaakt. De plaatsingen van gisteren in vastgoedbedrijf British Land en vermogensbeheerder St. James’s Place duiden erop dat firma’s die aandelen willen verkopen klaar staan om in actie te komen.

Bij het afstoten van aandelen ter waarde van 520 miljoen pond in St. James’s Place, die in handen waren van Lloyds Banking Group, moest voorzichtig te werk worden gegaan. Het belang van 20 procent in de firma kwam overeen met tweehonderd handelsdagen in een betrekkelijk illiquide aandeel. Om de zaak toch soepel op de rails te zetten, verkocht Bank of America Merrill Lynch een kwart van de aandelen aan van tevoren geselecteerde beleggers.

Dat droeg ertoe bij dat er sprake was van een korting van slechts 5 procent ten opzichte van de slotkoers van maandag. De transactie zal het kernkapitaal van Lloyds een impuls geven van 20 basispunten.

British Land wil 500 miljoen pond binnenhalen via de uitgifte van nieuwe aandelen, na 472 miljoen pond te hebben geïncasseerd door het afstoten van Ropemaker Place, de Londense kantoren van de Australische Macquarie Group en de Japanse Bank of Toyko-Mitsubishi UFJ. De stap komt twee weken nadat concurrent Intu Properties had gezegd aandelen te zullen uitgeven om een winkelcentrum van 250 miljoen pond te kunnen kopen. Gezien het feit dat British Land ongeveer 10 procent van het totaal van zijn in omloop zijnde aandelen plaatst, duidt de koersdaling van 4 procent erop dat deze transactie moet kunnen slagen.

Achter deze deals gaan verschillende motivaties schuil, maar ze lijken allebei opportunistisch van aard. Dit is een goed moment om aandelen te verkopen. Veel indexen bereiken niet alleen recordniveau’s; de volumes op de markten zijn hoger, de volatiliteit is laag en er zijn veel potentiële kopers. Institutionele beleggers die zijn verrast door de recente koersstijgingen willen graag alsnog een graantje meepikken: aandelenverkopen tegen kortingen, zoals deze, bieden hen daartoe de kans.

Zulke omstandigheden zijn ook gunstig voor een sneller-dan-verwachte opleving van de markt voor beursintroducties – de ultieme barometer voor de gezondheid van de aandelenmarkten. Daarvoor moeten beleggers iets avontuurlijker zijn ingesteld en niet alleen maar voor een prikje bekende aandelen willen kopen. Tot nu toe kopen beleggers die graag risico’s nemen vooral hoogrenderende obligaties. Maar er zijn tekenen dat hier binnenkort wel eens verandering in zou kunnen komen.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.

    • Dominic Elliott