‘OM vroeg Roemenië niet om uitlevering Kunsthaldieven’

ROTTERDAM - Een schilderij van Camille Pissarro hangt op de plek in de Kunsthal waar tot de kunstroof een werk van Henri Matisse hing. Het museum is een dag na de inbraak weer open voor het publiek. ANP ROBIN UTRECHT
ROTTERDAM - Een schilderij van Camille Pissarro hangt op de plek in de Kunsthal waar tot de kunstroof een werk van Henri Matisse hing. Het museum is een dag na de inbraak weer open voor het publiek. ANP ROBIN UTRECHT Een schilderij van Camille Pissarro hangt op de plek in de Kunsthal waar tot de kunstroof een werk van Henri Matisse hing. Foto ANP / Robin Utrecht

Justitie heeft Roemenië niet gevraagd om uitlevering van de verdachten van de roof uit de Kunsthal in Rotterdam. De berechting van de drie vindt in Roemenië plaats, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam vandaag in De Telegraaf.

Nadat de drie in januari werden aangehouden, reisde een Rotterdamse delegatie van justitie naar Boekarest. De Roemeense justitie zou uitlevering hebben geweigerd omdat de drie slechts als medeplichtigen worden gezien. De Roemenen zouden willen onderzoeken wie de opdrachtgever van de dieven is. Het Nederlandse OM wilde deze lezing volgens de krant niet bevestigen.

Advocaat Geert-Jan Knoops verbaast zich er in de krant over dat justitie niet om uitlevering vraagt. Als Roemenië heeft aangegeven de zaak zelf af te willen handelen, vormt dat volgens hem geen beletsel. Het is volgens hem de vraag of de drie daar wel voor de rechter komen.

Dat tegen de rovers al een ander onderzoek in Roemenië liep, vormt volgens hem ook geen belemmering. Na het uitzitten van hun straf in Nederland hadden ze in Roemenië voor andere overtredingen kunnen worden berecht.

BOEKAREST VIDEOGRAB - Op videobeelden getoond door de Roemeense zender Antena 3 is te zien hoe de drie Roemeense mannen die verdacht worden van de kunstroof uit de Kunsthal in Rotterdam, worden voorgeleid voor de rechter-commissaris in Boekarest. ANP ANTENA 3.Videobeelden van de Roemeense tv: de drie Roemeense verdachten worden voorgeleid voor de rechter-commissaris in Boekarest. Foto ANP / Antena 3Videobeelden van de Roemeense tv: de drie Roemeense verdachten worden voorgeleid voor de rechter-commissaris in Boekarest. Foto ANP / Antena 3

De Matisse en Gauguin zouden zijn verbrand

Bij de roof in oktober werden in enkele minuten zeven schilderijen meegenomen uit de Kunsthal. Het ging om werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. De waarde van de buit ligt tussen de 15 en 20 miljoen euro.

Twee van de zeven schilderijen zouden zijn verbrand door de moeder van een van de verdachten, die begin deze maand werd aangehouden. Het zou gaan om schilderijen van Matisse en Gauguin. Ook de negentienjarige vriendin van een van de verdachten is gearresteerd voor betrokkenheid bij de roof.