Niet eerder was het in maart zo koud als afgelopen nacht

HEERLEN - verkeer overvallen door vele sneeuwval.
HEERLEN - verkeer overvallen door vele sneeuwval. Het verkeer in Limburg had gisteren veel last van de sneeuwval. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het is niet eerder zo laat in maart zo koud geweest als afgelopen nacht. In het Limburgse Ell werd het 13,3 graden onder nul, meldt weeronline.nl vandaag.

“In januari vonden we het al bijzonder dat het meer dan 10 graden vroor, maar dit is echt bizar”, zegt een woordvoerder tegen Novum.

Het vorige kouderecord tijdens deze periode in maart stamt uit 1962, toen het op een nacht -9,7 werd. De eerste dagen van maart is het wel eens kouder geweest. Zo werd het in 2005 een keer -14,4 en in 1971 een keer -13,9 graden. Op zich is vorst niet vreemd in maart en ook in april kan vorst nog voorkomen, maar zulke strenge vorst komt zelden voor.

In Limburg ligt vijf tot twintig centimeter sneeuw. Rond Ell is dat zo’n zes centimeter. Ook meer naar het noorden was het nog ijskoud. In Eindhoven vroor het 11,9 graden en in de Achterhoek 12,3 graden. Door de wind lag de gevoelstemperatuur in het zuiden van het land 15 graden onder nul.

Maart kent ook al natste dag

Maart is dit jaar al goed voor meer records: zaterdag regende het 24 uur achter elkaar in De Bilt, wat ook niet eerder is voorgekomen. Maandag werd het overdag niet warmer dan -1,2 graden. Het was de op een na koudste 11 maart ooit gemeten, in 1928 vroor het 2,2 graden.

Aan de kust wordt het vandaag rond de 5 graden en in het zuiden van Limburg maximaal 1 graad boven nul. De nacht brengt enkele sneeuwbuien, het kan vriezen tot -10. Ook morgen kan het nog sneeuwen, maar er wordt verder veel zon verwacht. Daardoor zou het dan minder koud moeten aanvoelen dan de afgelopen dagen. Vrijdag laat de zon zich ook zien, maar later op de dag gaat het sneeuwen. Voorlopig dus nog geen lenteweer.

    • Anouk Eigenraam