Netanyahu bereikt overeenkomst en vormt nieuwe Israëlische regering

Premier Netanyahu enkele dagen terug in Jeruzalem. Foto Reuters/Sebastian Schneider

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag een akkoord bereikt met Yair Lapid, leider van de seculiere centrumpartij Yesh Atid om samen een nieuwe regering te gaan vormen, zo meldt persbureau AFP vanavond.

Volgens deze overeenkomst komt het Ministerie van Onderwijs onder leiding te staan van Yair Lapids partij. Deze ministerpost vormde het grootste twistpunt tussen de twee partijen tijdens de formatie. Ook de minister van Financiën zal afkomstig zijn uit de partij Yesh Atid volgens diverse Israëlische media. De overeenkomst is een week gesloten voordat de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek brengt aan Israël.

Netanyahu is begin februari aangewezen als formateur, en had vanaf dat moment zes weken om een nieuwe coalitie te vormen, met een uitloop van twee weken. Nu dat gelukt is begint hij aan zijn derde termijn als premier van Israël.

Yesh Atid heeft eerder gezegd geen plaats te zullen nemen in een regering die de vredesgesprekken met de Palestijnen niet hervat, maar omdat de grootste partijen het wel eens zijn over andere belangrijke kwesties werd al verwacht dat het geen breekpunt zou vormen.

‘Duidelijke standpunten van Yesh Atid zijn er niet’

Yesh Atid werd in januari de tweede partij in Israël bij de verkiezingen met 19 zetels, en was daarmee de grote winnaar. De partij is vorig jaar opgericht door tv-presentator Yair Lapid. Onze correspondent Leonie van Nierop schreef vorig jaar naar aanleiding van zijn beslissing de overstap van tv naar politiek te maken een profiel over hem. Hij is een publiekslieveling, schreef ze, meermaals verkozen tot meest sexy Israëliër. Hij speelde rollen in enkele speelfilms, en hij schreef romans en thrillers. Maar duidelijke standpunten ontbreken:

“Yair Lapid wordt omschreven als rustig, voorzichtig, beheerst. Bedachtzaam, charmant en ruimdenkend. Een zionist, een seculier, een Jood. „De ultieme Israëliër.” Maar alle profielen en commentaren blijven hangen op de vraag: wat wil hij? Lapid heeft namelijk niet alleen nog geen partij, leden of programma, hij mist ook duidelijke standpunten. Als presentator ontving hij allerlei gasten die hij met professioneel neutraal gelaat bevroeg. En in Lapids geval is de vraag stellen níét hem beantwoorden. In zijn wekelijkse column zoekt Lapid altijd precies het midden. Hij uit zich vrij vaag en oppervlakkig.”

    • Annemarie Coevert