Mai Spijkers is nummer 1 boekenvak

Mai Spijkers van uitgeverij Prometheus/ Bert Bakker is de nummer één op de jaarlijkse lijst met de veertig meest invloedrijke personen in de Nederlandse boekenwereld.

HP/De Tijd heeft hem op die plaats gezet vanwege zijn grote financiële succes met de sm-trilogie Vijftig tinten grijs. Vorig jaar was Daniel Ropers, de directeur van webwinkel bol.com de invloedrijkste, maar hij is teruggezakt omdat het volgens het maandelijkse opinieblad nog maar een kwestie van tijd is voordat iedereen zijn boeken bij Amazon Duitsland bestelt.

De meest opvallende stijger is Johan Derksen, tv-presentator en hoofdredacteur van VI. Hij stond nog niet eerder in de lijst, die dit jaar voor de 15de maal is samengesteld. Behalve uitgevers en redacteuren, die vooral beoordeeld worden op het aantal bestsellers dat ze op de markt brengen, staan ook recensenten en zelfs de boekverkopers van De Wereld Draait Door erin (met zijn vieren samen op nummer 26).

Opvallendste daler is uitgever Joost Nijsen. Vorig jaar stond hij vanwege zijn succes met Kluun op 16. Hij reageerde woedend dat dat te laag was en daarom is hij nu op plek 40 gezet. Volgens HP/De Tijd kan Nijsen bijzonder slecht tegen zijn verlies. „Dus alleen daarom is het al leuk om hem op deze plek te zetten.”