Lees ons liveblog terug: Argentijn Bergoglio gekozen als nieuwe paus

Habemus papam: tot zover dit liveblog

Naar verluidt dineert de nieuwe paus op dit moment met de 114 kardinalen die hem vandaag tot kerkvader kozen. Nu het belangrijkste nieuws achter de rug is en de meeste internationale reacties binnen zijn, sluiten we dit liveblog af.

Bergoglio niet de eerste niet-Europese paus

Jose Bergoglio is wel de eerste paus uit Latijns-Amerika, maar niet de eerste niet-Europese paus. Daarop wijst Max Fisher van The Washington Post vanavond in een blog. Er waren tien andere niet-Europese pauzen in de geschiedenis, onder wie de eerste paus, zo schrijft Fisher:

Previous non-European popes have included, for example, the very first one: Saint Peter, who was born in Bethsaida, which is thought to have been in modern-day Israel. It’s a reminder that, although we think of the Catholic church as a European institution, the religion itself was founded in the heart of the Middle East. A number of other popes are from once-Roman-controlled regions of North Africa, a reminder that the Mediterranean was not always such a civilizational divide, although Christianity persisted in the region for centuries after the Roman empire’s fall.

Nieuwe paus belt met Benedictus

De nieuwe paus heeft vanavond na zijn verkiezing gebeld met emeritus paus Benedictus. Een woordvoerder van het Vaticaan maakte zojuist bekend dat Bergoglio Benedictus snel zal bezoeken. Op 19 maart zal een inaugurele mis worden gehouden voor paus Franciscus I.

Obama: keuze Bergoglio bevestigt kracht Latijns-Amerika

Obama heeft gereageerd op de verkiezing van Jorge Bergoglio tot nieuwe paus. Volgens de president draagt Bergoglio "de boodschap van liefde en compassie" uit die de Kerk volgens Obama al meer dan tweeduizend jaar verkondigt. Dat Bergoglio de eerste paus uit Latijns-Amerika is, bevestigt de "kracht en vitaliteit" van een regio die "in toenemende mate onze wereld vormgeeft", aldus Obama. De president hoopt op een vruchtbare samenwerking tussen paus Fransiscus I en de VS.

Lees de volledige verklaring van Obama hier. En lees hier alle internationale reacties.

Paus Franciscus begroet de menigte

De nieuwe paus, Franciscus I, vanavond op het balkon van de Sint-Pieter in Vaticaanstad.

Foto Reuters / Max RossiFoto Reuters / Max Rossi

Rutte feliciteert nieuwe paus

Rutte feliciteert Jorge Mario Bergoglio met zijn pausschap. "Ik realiseer me dat het een belangrijk moment is voor de katholieke kerk en voor heel veel katholieken in de wereld", aldus de premier vanavond in een reactie op de keuze van de kardinalen voor Bergoglio. Rutte vond het indrukwekkend om te zien hoe miljoenen katholieken over de hele wereld het proces waarin een nieuwe paus werd gekozen hebben gevolgd. "Dat toont aan hoe belangrijk de rol is die de Rooms-Katholieke Kerk speelt in het leven van vele mensen."

Bergoglio moderniseerde, maar is niet progressief

Onze internetredacteur Anouk van Kampen heeft een profiel over de nieuwe paus gepubliceerd. De nieuwe kerkvader is de 266e paus in de geschiedenis van de kerk. Hij staat bekend als een sobere Jezuïet, een intellectueel die Argentinië’s conservatieve katholieke kerk moderniseerde. Toch kan Bergoglio zeker niet als progressief worden beschouwd, schrijft Van Kampen:

Hij kon niet voorkomen dat Argentinië het eerste Latijns-Amerikaanse land werd waar het legaal werd om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Ook kon hij het beleid van president Cristina Kirchner niet tegengaan om voorbehoedsmiddelen en IVF aan te prijzen bij de bevolking. Bergoglio heeft gezegd dat adoptie door homoparen discriminerend is voor kinderen, daarop vergeleek Kirchner zijn toon met middeleeuwse tijden en de Inquisitie.

Uitzinnige vreugde in Buenos Aires

Argentijnen reageren in een kathedraal in Buenos Aires uitzinnig op het bericht dat Bergoglio is gekozen als nieuwe paus:

AFP / Juan MabromataAFP / Juan Mabromata

Hollande en Ban Ki-moon feliciteren paus

Meer internationale reacties: de Franse president Hollande heeft paus Franciscus I zijn "hartelijke felicitaties" en "beste wensen" gezonden. Frankrijk hoopt de goede samenwerking met het Vaticaan te kunnen voortzetten, aldus Hollande. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon spreekt van een "monumentale aangelegenheid" en zegt dat de VN en de Rooms-Katholieke Kerk veel dezelfde doelen hebben, zoals het bevorderen van vrede en mensenrechten en het vechten voor sociale rechtvaardigheid.

Terugkijken: eerste toespraak paus Franciscus

Kijk hier het moment terug dat de naam van de nieuwe paus bekend werd gemaakt:

Kijk hier de eerste toespraak van paus Franciscus I terug:

Bergoglio in weekenden op bezoek bij armen

De Standaard beschreef in een kort profiel uit 2005 de sociale betrokkenheid van Bergoglio:

Tijdens de weekenden trekt hij met de autobus naar de armste wijken van zijn stad om de priesters die er werken een hart onder de riem te steken. En hij durft de vinger op de zere plek te leggen. Bergoglio heeft de politieke leiders van Argentinië herhaaldelijk aangeklaagd wegens corruptie.

Bergoglio profileert zich ook als een man van het volk, twittert Bas Mesters:

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters #pontinext Hij heeft geen auto, geen chauffeur, verplaatst zich met de metro, Zijn lievelingspriesters: degene die in de favella's werken

EU: paus moet vrede en solidariteit verdedigen

De eerste reacties vanuit de internationale gemeenschap op de verkiezing van Bergoglio komen binnen. EU-president Van Rompuy en Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zeggen in een verklaring te hopen dat de nieuwe paus de "fundamentele waarden van vrede, solidariteit en menselijke waardigheid" zal "verdedigen en promoten".

Bergoglio: oog voor zwakkeren, maar ook conservatief

Het gezaghebbende Amerikaanse blad National Catholic Reporter schreef eerder een profiel van Bergoglio. Hij staat bekend om zijn betrokkenheid bij de armen en zwakkeren in de samenleving, maar geldt als conservatief als het gaat om zaken als abortus. Over dat laatste zei hij in 2004 dat het veroorzaakt wordt door "een groeiende cultuur van egoïsme, individualisme en gemakzucht'". Daar moet tegen gestreden worden, aldus Bergoglio.

Onze oud-correspondent Bas Mesters twittert:

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters #pontinext Franciscus koos voor armen, voor harmonie tussen volkeren, vrede wilde tussen islam en christendom. Veelbelovend, nu waarmaken

Paus: wereld moet pad van de liefde kiezen

Bergoglio bedankte zojuist in zijn toespraak vanaf het balkon van de Sint-Pieter zijn voorganger Benedictus XVI. Hij stelde dat de wereld het pad van liefde en broederschap moet kiezen en vroeg de gelovigen voor hem te bidden tot God. Paus Franciscus I sprak direct zijn eerste zegen over de stad en de wereld ('urbi et orbi') uit.

Paus Franciscus op balkon Sint-Pieter

Paus Fransiscus I, zoals Bergoglio vanaf nu genoemd zal worden, sprak de katholieken zojuist voor het eerst toe.

AFP / Filippo MonteforteAFP / Filippo Monteforte

Twitteraccount paus weer actief

Het Twitteraccount van de paus is weer actief. Zojuist werd de eerste tweet uitgezonden:

Twitter avatar Pontifex Pontifex HABEMUS PAPAM FRANCISCUM

Bergoglio in 2005 tweede achter Ratzinger

Bergoglio werd in 2005 'tweede' toen Josef Ratzinger tot paus werd gekozen. Italië-correspondent Bas Mesters schreef toen in NRC Handelsblad over hem:

Een zeer religieus persoon met een ongekend plichtsbesef die drie complexe boeken over geloofsbeleving schreef. Heeft niets met macht en weigerde voorzitter van de Argentijnse bisschoppenconferentie te worden. Woont in een appartement en kookt voor zichzelf.

Paus spreekt Sint-Pietersplein toe

De nieuwe paus Bergoglio heeft zojuist de menigte op het Sint-Pietersplein toegesproken. Onze oud-correspondent in Italië Bas Mesters twitterde wat Bergoglio zei:

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters #pontinext goedeavond broers en zussen

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters #pontinext jullie weten dat plicht van conclaaf was een bisschop van Rome zoeken, maar lijkt dat ze hem aan einde van de wereld heb gezocht

Dit is de nieuwe paus

Eerste paus uit Latijns-Amerika

Bergoglio, 76 jaar, wordt de eerste paus uit Latijns-Amerika in de geschiedenis. Hij zal paus Franciscus I gaan heten (en heeft al een Wikipedia-pagina). Bergoglio is ook de eerste jezuïet die ooit tot paus is gekozen.

De nieuwe paus: Jorge Bergoglio

Kardinaal Jean-Louis Tauran heeft officieel bekendgemaakt dat er een nieuwe paus is gekozen. Het is Jorge Mario Bergoglio uit Argentinië.

Het licht gaat aan: bekendmaking dichtbij?

De grote menigte op het Sint-Pietersplein slaakte zojuist een kreet van extase toen de lichten achter de deuren op het balkon aan leken te gaan. Dat zou kunnen betekenen dat de bekendmaking nu ieder moment komt. Maar voorlopig zijn we nog steeds aan het wachten.

Drie kardinalen waren favoriet

De kardinaal die gekozen is kreeg minstens tweederde van de stemmen. Dat aantal is nodig om gekozen te worden tot paus. De belangrijkste kandidaten waren Angelo Scola, de aartsbisschop van Milaan, Odilo Scherer, aartbisschop van Sao Paulo en Marc Ouellet, prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen.

Procedure gaande sinds witte rook

Sinds er witte rook te zien was boven de Sixtijnse kapel is in het Vaticaan de volgende procedure gaande:

- de nieuwe paus heeft de Sixtijnse Kapel verlaten om zich gereed te maken
- alle kardinalen stellen zich op in een rij om hem te feliciteren
- de paus trekt zich enkele minuten terug voor een gebed
- hij presenteert zich op het centrale balkon op het Sint-Pietersplein om zich aan het publiek bekend te maken

Gelovigen reageren verheugd op witte rook

Toen er om 19.06u witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel kwam, reageerden de gelovigen en belangstellenden op het Sint-Pietersplein enthoustiast en emotioneel. Bekijk hier onze fotoserie.

Naam nieuwe paus elk moment bekend

Kardinaal Jean-Louis Tauran kan elk moment op het balkon van de Sint-Pieter verschijnen om in het Latijn bekend te maken wie de nieuwe paus wordt.

Witte rook kwam even na zeven uur onder luid gejuich uit de schoorsteen boven de Sixtijnse Kapel, wat betekent dat de 115 kardinalen na de vijfde stemronde vanavond een nieuwe paus hebben gekozen. Het is nu wachten tot de naam van de opvolger van Benedictus XVI bekend wordt.

nrc.nl volgt de bekendmaking van de nieuwe paus in een liveblog.