Legers van Soedans gaan weg van grens

Soedan is gisteren begonnen troepen terug te trekken uit een bufferzone langs de grens met Zuid-Soedan, zo heeft Khartoum bekendgemaakt. De Soedanese president, Omar Hassan al-Bashir, heeft daarnaast een uitnodiging aangenomen voor een bezoek aan Zuid-Soedan. Zuid-Soedan op zijn beurt kondigde maandag al een troepenterugtrekking aan. Het zijn tekenen dat het de twee landen op dit moment ernst is de onderlinge spanningen te verminderen na een periode van schermutselingen aan de grens en economische oorlogvoering.

De maatregelen begeleidden de ondertekening van een akkoord over hervatting binnen twee weken van de olieproductie in Zuid-Soedan. Het zuiden, dat in juli 2011 van het noorden onafhankelijk werd, zette ruim een jaar geleden zijn olieproductie stop wegens een conflict met Khartoum over de prijs van de olie-export via Soedanese pijpleidingen naar de Rode Zee. De stopzetting van de olie-export heeft een verwoestend effect op de economie van beide landen die de opbrengst van olieproductie en -doorvoer nodig hebben voor de import van voedsel en brandstof. Onopgeloste grensconflicten en andere problemen brachten de twee landen vorig jaar dichtbij oorlog. (AFP, Reuters)