Leg je verrekijker klaar - vanavond een komeet te zien

Comet PANSTARRS C/2011 L4, is pictured in this handout photo taken February 8, 2013, in Australia, courtesy of Terry Lovejoy via the University of Hawaii. The first of two comets heading toward the sun this year made its closest approach to Earth on March 5, 2013, and will be visible in the Northern Hemisphere beginning on March 7, 2013. Skywatchers in the Southern Hemisphere have been able to see Comet Pan-STARRS for weeks at twilight, even without binoculars or a telescope. The comet came about 100 million miles (161 million km) from Earth on Tuesday. REUTERS/University of Hawaii/Terry Lovejoy/Australia (OUTER SPACE - Tags: ENVIRONMENT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Comet PANSTARRS C/2011 L4, is pictured in this handout photo taken February 8, 2013, in Australia, courtesy of Terry Lovejoy via the University of Hawaii. The first of two comets heading toward the sun this year made its closest approach to Earth on March 5, 2013, and will be visible in the Northern Hemisphere beginning on March 7, 2013. Skywatchers in the Southern Hemisphere have been able to see Comet Pan-STARRS for weeks at twilight, even without binoculars or a telescope. The comet came about 100 million miles (161 million km) from Earth on Tuesday. REUTERS/University of Hawaii/Terry Lovejoy/Australia (OUTER SPACE - Tags: ENVIRONMENT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De komeet Panstarrs C/2011 L4 zoals te hij op 8 februari te zien was boven de hemel van Australië. Foto Reuters / Universiteit van Hawaii /Terry Lovejoy

Bij een onbewolkte hemel is vanaf vanavond vanuit Nederland de komeet Panstarrs C/2011 L4 te zien. De komeet moet na zonsondergang laag in het westen worden gezocht. De laatste keer dat een komeet was te zien, was zestien jaar geleden. Pak die verrekijker dus maar vast.

Of hij met het blote oog te zien is, is nog onzeker. Maar met een kleine verrekijker is hij zeker waarneembaar. Bij helder weer kan zijn verplaatsing omhoog langs de sterrenhemel tot de eerste week van april worden gevolgd.

The comet PANSTARRS is seen next to the waxing crescent moon off the western coast of Southern California, in Los Angeles March 12, 2013. The comet will be visible until the end of March. REUTERS/Gene Blevins (UNITED STATES - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT).Panstarrs gisteren vanuit Los Angeles. Foto Reuters / Gene BlevinsPanstarrs gisteren vanuit Los Angeles. Foto Reuters / Gene Blevins

De komeet Panstarrs was de afgelopen dagen al waarneembaar vanaf het zuidelijk halfrond van de aarde. Hij volgt een noordelijke koers en komt daardoor steeds hoger aan onze hemel te staan. Maar tegelijkertijd verwijdert hij zich van de aarde en neemt zijn helderheid af. De komende dagen is het object waarschijnlijk op zijn mooist. De komeet komt deze keer niet dichterbij de aarde dan 165 miljoen kilometer, nog iets verder dan de afstand tussen de aarde en de zon.

Comet PanSTARRS (L) is seen with a one-day old crescent moon as both set over the Very Large Array radio telescope antenna dishes March 12, 2013 near Magdalena, New Mexico. The comet, now just faintly visible in the northern hemisphere, was discovered in June 2011 by the Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (PanSTARRS) in Hawaii. AFP PHOTO/Stan HONDA.Panstarrs gisteren vanuit Nieuw-Mexico te zien. Foto AFP / Stan HondaPanstarrs gisteren vanuit Nieuw-Mexico te zien. Foto AFP / Stan Honda

Panstarrs werd in juni 2011 ontdekt met de Pan-STARRS-telescoop op Hawaï – vandaar de naam. Een komeet is een ijzig hemellichaam dat in een vaak zeer langgerekte baan om de zon draait. Bij nadering van de zon ontstaat door verdamping van het ijs een grote wolk waterdamp rond de komeet, die onder invloed van de straling en deeltjes die de zon uitzendt tot een vele miljoenen kilometers lange ‘staart’ kan uitwaaieren.

De laatste keer dat vanuit Nederland een heldere komeet te zien was, was zestien jaar geleden: de komeet Hale-Bopp. Die was een van de helderste kometen in vele jaren. Dat zal PANSTARRS niet halen.