Kortkolom economie

Topman Nationale Nederlanden stapt op

Amsterdam. Topman Tom Kliphuis van verzekeraar Nationale Nederlanden legt zijn functie per 1 april neer. Dat heeft moederconcern ING vandaag bekendgemaakt. Het vertrek van Kliphuis hangt samen met de stroomlijning van de Europese verzekeringsactiviteiten van ING. Die tak moet ING van de Europese Commissie afstoten, als voorwaarde voor de staatssteun die ING kreeg. Nationale Nederlanden zal komende tijd worden geleid door ING-bestuurslid Lard Friese. ING kondigde aan dat deze zomer verschillende Europese verzekeringshoofdkantoren worden samengevoegd. (NRC)

Imtech stopt met Pools pretpark

Amsterdam. Technisch dienstverlener Imtech stopt de samenwerking met Adventure World Warsaw, waarmee Imtech een groot pretpark zou bouwen in Polen. Dat liet Imtech gisteren weten. Vorige maand werd bekend dat het Goudse installatiebedrijf 150 miljoen euro moet afschrijven op activiteiten in Polen vanwege vermeende fraude. Imtech en Adventure World hebben een „definitieve en bindende” schikking getroffen, zo laten de bedrijven weten. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. (NRC)

Vergoeding voor 11.000 luchtreizigers

Amsterdam. Ruim elfduizend vliegtuigpassagiers hebben sinds oktober 2010 een vergoeding gekregen wegens grote vertraging van hun vlucht. Dat meldt Metro vandaag na een rondgang langs de Nederlandse vliegtuigmaatschappijen. De grootste maatschappij, KLM, heeft bijna 70 procent van de uitbetaalde claims op haar naam staan, oftewel 7.500. ArkeFly heeft 3.000 claims vergoed en Transavia bijna 900. Corendon gaf geen cijfers. De hoogte van de vergoeding is onder meer afhankelijk van de duur van de vertraging en de duur van de vertraagde vlucht. (Novum)

Nieuwe verdachte fraude SNS Reaal

Amsterdam. Opsporingsdienst FIOD heeft nog een verdachte aangehouden in het strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke fraude bij SNS Reaal. Dat meldde het Openbaar Ministerie gisteren. De man wordt verdacht van „niet-ambtelijke omkoping in georganiseerd verband, oplichting en witwassen bij SNS Property Finance”, zo laat het OM weten. De andere twee verdachten werden vorige maand om dezelfde redenen aangehouden. Deze derde verdachte heeft ook bij Property Finance, de vastgoedtak van SNS, gewerkt. (NRC)

Boeing mag accu Dreamliner testen

Amsterdam. Boeing mag van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten een nieuwe accu voor de Dreamliner gaan testen. Daarmee komt de Amerikaanse vliegtuigbouwer een stap dichterbij om het toestel weer de lucht in te krijgen. De vijftig al geleverde Dreamliners staan sinds januari aan de grond. Op 7 januari vloog een accu in brand in een geparkeerde Dreamliner van ANA in Boston. Op 16 januari moest een vlucht van ANA een noodlanding maken vanwege een oververhitte accu. (Novum/AP)