Kortkolom buitenland

In Saoedi-Arabië 7 mannen onthoofd

Riad. De Saoedische autoriteiten hebben vanochtend in Abha in het zuiden van het land zeven mannen onthoofd die in 2009 ter dood waren veroordeeld wegens een gewapende roofoverval gepleegd in 2006 toen ze jonger dan 18 jaar waren. De Verenigde Naties en andere organisaties hadden opgeroepen tot clementie met hen. Amnesty International meldde dat de veroordeelden hadden gemeld onder foltering tot een bekentenis te zijn gedwongen. Vorige week was hun executie nog uitgesteld voor heroverweging van hun zaak. Sinds het begin van het jaar zijn in Saoedi-Arabië nu 22 veroordeelden terechtgesteld. (Reuters, AP)

Zware sneeuwval legt Noord-Frankrijk plat

parijs. Het noorden van Frankrijk is door zware sneeuwval tot stilstand gekomen. Op de Autoroute du Nord, tussen Parijs en Lille, stonden vanmorgen volgens de autoriteiten zo’n 2.500 auto’s en vrachtwagens vast. Veel mensen hebben de nacht in hun voertuigen moeten doorbrengen. Het treinverkeer van en naar Brussel, Amsterdam en Londen is weer op gang gekomen, maar de Franse premier Ayrault zei vanmorgen te verwachten dat de sneeuw op de autowegen en regionale treintrajecten rond Parijs tot vrijdagochtend tot problemen zal leiden. Enkele wegen in Normandië zijn compleet onbegaanbaar. (NRC)

Vijf agenten dood in Indiaas Kashmir

srinagar. Bij een aanslag van separatisten in de Indiase regio Kashmir zijn gisteren vijf Indiase militaire politieagenten om het leven gekomen. De twee daders kwamen, verkleed als cricketspelers, een politiebasis binnen en openden het vuur met automatische wapens. Ze gooiden tevens granaten en kwamen zelf ook om. De aanslag, in de regionale hoofdstad Srinagar, was de bloedigste in jaren. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken zei dat de plegers ervan afkomstig waren uit Pakistan. Pakistan aanspraak op Kashmir. (AP, Reuters)

Kerk in Los Angeles schikt misbruikzaak

Los Angeles. Het aartsbisdom van Los Angeles, voormalig aartsbisschop Roger Mahony en priester Michael Baker hebben een seksueke misbruikzaak geschikt voor 10 miljoen dollar . De priester zou vier kinderen hebben misbruikt. Kardinaal Mahony, die nu in het Vaticaan in conclaaf is, zou hem hebben geholpen voor de politie te vluchten door hem over te plaatsen naar een kerkelijke instelling buiten Californië. (AP)

Dichter volksliederen voor Stalin én Poetin

Moskou. Sergej Michalkov, de dichter die afgelopen zeventig jaar maar liefst drie keer het volkslied van Sovjet-Rusland conform de vigerende politieke mode heeft herschreven, is vandaag 90 jaar oud geworden. Michalkov schreef de eerste tekst voor het volkslied in 1943. Daarin bejubelde hij Lenin en Stalin. In 1977 schrapte hij Stalin uit het refrein. In 2000 retoucheerde Michalkov, vader van de bekende cineasten Andrej Kontsjalovski en Nikita Michalkov, ten derde male zijn tekst. Ook Lenin moest moest toen plaatsmaken. (NRC)