Kortkolom binnenland

Plasterk: overzicht commissies van Rijk

Den Haag. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft een inventarisatie toegezegd van de commissies die het Rijk in het afgelopen jaar heeft ingesteld. Aanleiding tot de inventarisatie is een onderzoek van NRC Handelsblad naar het gestegen aantal ad hoc commissies die door ministeries in het leven zijn geroepen. Plasterk, die zijn collega Blok (Rijksdienst, VVD) tijdens het wekelijkse vragenuurtje verving, onderschreef het streven van de Tweede Kamer, in 2004 vervat in een motie, om een wildgroei aan commissies te voorkomen. In de afgelopen zeven jaar werden gemiddeld 34 commissies per jaar ingesteld, tegen 29 per jaar voordat de motie Kamerbreed werd aangenomen. (NRC)

Kippen geruimd om milde vogelgriep

Amsterdam. Op een pluimveebedrijf in het Gelderse Lochem worden 85.000 kippen gedood. Op het bedrijf is een milde vorm van vogelgriep vastgesteld. In een straal van één kilometer rondom het bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. In de directe omgeving van het besmette bedrijf bevinden zich drie andere commerciële pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven worden de komende dagen gecontroleerd op vogelgriep. (NRC)

Cassatie na vrijuit gaan politicus Felter

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat in cassatie bij de Hoge Raad, tegen de vrijspraak van de Amsterdamse politicus Delano Felter die ervan wordt verdacht te hebben aangezet tot discriminatie en belediging van homo’s. Het gerechtshof in Amsterdam sprak hem maandag vrij vanwege de „zeer ruime” vrijheid van meningsuiting van een politicus. De katholieke Felter, lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij (RMP), zei in 2010 tegenover AT5 dat „de homofiel te dominant wordt”. Ook zei hij bij een debat dat er te veel homo’s in het Amsterdamse bestuur zitten. Het COC deed daarop aangifte wegens discriminatie. (Novum)

Breuk in waterleiding in Leeuwarden

Leeuwarden. In bijna heel Leeuwarden en in omliggende dorpen hebben inwoners gisteravond enige tijd zonder water gezeten. Oorzaak was een breuk in een grote waterleiding op een industrieterrein in de stad. Rond 22.00 uur herstelde de waterdruk zich en hadden enkele huishoudens weer water, meldde waterbedrijf Vitens. Het watertekort ontstond na 19.15 uur, bij zo’n 45.000 huishoudens. (Novum)

Niet eerder zo laat in maart zo koud

Amsterdam. Het is niet eerder zo laat in maart zo koud geweest als afgelopen nacht. In het Limburgse Ell werd het 13,3 graden onder nul, meldde weeronline.nl vandaag. Het vorige kouderecord voor de tweede tien dagen van maart stamt uit 1962, toen het op een nacht -9,7 werd. In Eindhoven vroor het nu 11,9 graden en in de Achterhoek 12,3 graden. Door de wind lag de gevoelstemperatuur in het zuiden 15 graden onder nul. (Novum)